Megtudtuk, melyik alapanyag felelős a legtöbb ételmérgezésért a világon

rántott csirkeszárny
Vágólapra másolva!
A múlt héten nem győztük kapkodni a fejünket a sok új információ között. Kiderült például, hogy melyik alapanyag felelős a legtöbb ételmérgezésért. Mi is gyakran fogyasztjuk és a gyerekek is nagyon szeretik. Azután lerántottuk a leplet a legfinomabb lángos receptjéről, továbbá néhány kutató arra is rájött, hogy nemcsak a férfiak szívéhez vezet az út a hasukon keresztül, hanem a nőkéhez is. Sőt, a szakértő arra a kérdésre is válaszolt, hogy mennyit igyunk a hőségben. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Így ment meg egy strandpapucsot egy dobozos üdítő - videó

Azt már tudtuk, hogy dobozos üdítőből is lehet hámozót készíteni, de azt még nem, hogyan menthet meg egy elszakadt strandpapucsot. A videóban látható trükk aztán tényleg életmentő!

Ez az alapanyag felelős a legtöbb ételmérgezésért a világon

Azt már tudjuk, hogy a nagy melegben fokozottan kell figyelnünk az ételek frissességére, hiszen minden könnyebben romlik. Sőt, a kórokozók is gyorsabban szaporodnak. Az ételmérgezésnek általában két oka van: a nagy meleg és a higiéniai szabályok be nem tartása.

A nyers csirkét nem szabad lemosni! Ennek oka szintén a keresztszennyeződésben keresendő Forrás: Shutterstock

A szakemberek szerint a legtöbb ételmérgezést nem más okozza, mint a csirke. 2009 és 2015 között 3144 járványos betegségért és az ételmérgezések 12%-áért felelős. Ennek nagyon egyszerű oka van: szinte minden országban népszerű alapanyag.

Ezek a leggyakoribb ételallergiák

A szakértők szerint szinte bármilyen élelmiszer válthat ki allergiás reakciót. Azonban van hét olyan alapanyag, amely a legtöbb embernél problémát okoz – sokkal gyakrabban, mint mások.

Még mindig kevés halat eszünk

Magyarországon a halfogyasztás különösen alacsony: a FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint világviszonylatban és európai szinten is az utolsó helyek egyikén állunk.

Alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma Forrás: Kapj rá - minden ami hal Facebook

A halhús fogyasztása leginkább a húsvéti és a karácsonyi időszakban jellemző, ám akkor is kevéssé. A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének 2014-ben írt beszámolója szerint az alacsony fogyasztás okai a magas árban, a termék nehéz elérhetőségében, az ízlésben és az otthoni nehézkes feldolgozásban keresendő.

Megtaláltuk a világ legegyszerűbben elkészíthető tortáját - videó

Szeretjük az egyszerű desszerteket? Szeretjük. Utálunk a legnagyobb forróság közepén hőgutát kapni a sütő mellett a konyhában? Utálunk. Szerencsére ehhez a tortához mindössze néhány összetevőre van szükség és még sütni sem kell.

A húskészítményekben is lehetnek allergiát okozó anyagok

Az új táplálkozási ajánlásban a teljes értékű fehérjeforrásokat magába foglaló élelmiszercsoportban szerepelnek többek között a húsok is. Ez az iránymutatás felhívja a figyelmet a tej és tejtermékek napi fogyasztására.

A túl zsíros húst alacsony minőségűnek, kevésbé értékesnek tartják a hazai fogyasztók Forrás: Msn.com

A hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrás, jelentős mennyiségben tartalmazza a B-vitamincsoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12). Viszont a kenyerek után a húskészítményekkel juttatjuk a szervezetünkbe a legtöbb sót.

Nem csak a férfiak szívéhez vezet az út a hasukon keresztül

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a nők sokkal könnyebben kerülnek romantikus hangulatba teli hassal, mintha üres lenne gyomruk. Vagyis: romantikázás előtt érdemes megetetni kedvesünket.

Milyen ebédet csomagoljunk a strandra?

Mielőtt erre a válaszra rátérnénk, érdemes az elején kezdeni: a strandcuccok bepakolásánál. Persze a strandlepedőt vagy a törölközőt sosem hagyjuk otthon, de például egy összecsukható szék is jól jön néha, ha kényelmesen szeretnénk enni.

Salátát is készíthetünk előre, amelyet egy jól záródó edényben szintén magunkkal vihetünk Forrás: Shutterstock

Mivel egész nap ki leszünk téve a tűző napsugaraknak, érdemes gondoskodni a hidratálásról: tegyünk be elegendő vizet vagy általunk egy kis citrommal vagy uborkával ízesített vizet. Az alkoholt és az üdítőket inkább hagyjuk otthon.

5+1 érv a tőzegáfonya rendszeres fogyasztása mellett

Ez a vibráló, vörös gyümölcs az egyik legjobb alapanyag, amely megjelenhet az étrendünkben – tea, lé vagy aszalt formában. Egy igazi csodaszer. Az emberiség már évezredek óta használja egészségügyi hatásai miatt.

A kávé lehet az elhízás ellenszere?

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy egy csésze kávé elfogyasztása ösztönzőleg hat a barna zsír működésére. Vagyis fokozza a test fehér zsírszövet elleni védekezését, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség kezelésében.

A kávé hatással van a barna zsír működésére Forrás: Shutterstock

Míg a fehér vagy sárga zsírszövet eltárolja a kalóriát – néha a szükségesnél többet –, addig a barna zsír éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben adott körülmények között. Mindössze 50 gramm barna zsír akár több száz kalóriát is elégethet. Egyetlen probléma van: az emberek nagy részének szervezetében kevés a barna zsír.

Mennyit igyunk a hőségben?

A szomjúság már enyhe fokú kiszáradást jelez a szervezetnek. Hőségben minden fajta folyadék jól jön, de hosszú távon a meleg italok jobban hűtenek, mint egy jeges ital.

Forrás: Shutterstock

Nincs nyár lángos nélkül - itt egy jó recept!

A lángos önmagában is finom – főleg frissen sütve –, de tejföllel, sajttal és fokhagymával a legjobb. Na, de mit tegyünk, ha valamilyen érzékenységben szenvedünk, mint a glutén vagy a tej?

Ezt eszik a gyerekek a világ különböző országaiban

Azok vagyunk, amit megeszünk? Erre a kérdésre próbált választ találni Gregg Segal. Ezért körbeutazta a világot és készített egy fotósorozatot, amelyen különböző nemzetiségű gyerekek és az egy heti ételeik vannak.

Forrás: Peaceful Pax Instagram

Kitalálja, miből készültek ezek a figurák?

Peaceful Pax, ahogy az Instagramon nevezi magát, ételből készít aranyos figurákat. A bangkoki orvos szenvedélye egy véletlennel kezdődött. Csak megpróbálta egy kicsit feldobni az ebédjét. Ez sült ki belőle.

14 vicces és zseniális konyhai eszköz

Vannak olyan konyhai eszközök, amelyeket azért szeretünk, mert megkönnyítik az életünket. Most azonban olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek nem egyszerűen a segítségünkre vannak, de még viccesek is.