Ezek a leggyakoribb ételallergiák

zabtej
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint szinte bármilyen élelmiszer válthat ki allergiás reakciót. Azonban van hét olyan alapanyag, amely a legtöbb embernél problémát okoz – sokkal gyakrabban, mint mások.
Vágólapra másolva!

1. Tej

Az egyik gyakori élelmiszerallergia a tejallergia. Ez nem egyenlő a laktózérzékenységgel és a tejfehérjeérzékenységgel sem. Ez annál jóval súlyosabb. Érzékenység esetén mindössze néhány kellemetlen tünet jelentkezik,

ám amikor allergiáról beszélünk, akkor az immunrendszer támadja az élelmiszert, amely allergiát okoz.

Tehát például a hasi fájdalom és puffadás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint a csalánkiütés, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanata, amely akár életveszélyes is lehet.

A tejallergia az egyik leggyakoribb Forrás: Shutterstock

2. Földimogyoró

A kutatások megállapították, hogy minél korábban vezetjük be a mogyorót a gyerekek étrendjébe, annál kevésbé alakul ki allergia. Ettől függetlenül persze érdemes konzultálni egy orvossal. A tünetek ebben az esetben is igen sokszínűek és persze olykor veszélyesek.

3. Tojás

A tojásallergia kialakulása is egyre gyakoribb. A diagnózis legtöbbször a gyermekkorban születik meg a tünetek figyelése által. Viszont ez az allergia nemcsak a gyerekeknél,

hanem később, felnőttkorban is kialakulhat.

A tünetek lehetnek hasi panaszok, a bőrön jelentkező irritációk és akár ekcéma is.

4. Hal

Az étel elfogyasztása után általában rövid időn belül jelentkeznek az allergiás tünetek. Például torokduzzanat, nehézlégzés, de akár szédülés és fulladás is figyelmeztető jel. A panaszok súlyossága az allergia súlyosságától függ.

5. Kagyló

A kagylóallergia az egyik leggyakoribb ételallergia felnőtteknél. Ám nemcsak a kagyló válthat ki kellemetlen reakciókat ezen allergia esetén, hanem a garnélarák, a homár, az osztriga és más puhatestűek is.

6. Diófélék

A dió, a mandula, a pekándió, a pisztácia és a kesudió is okozhat allergiát. Ráadásul elég gyakran.

7. Búza

Ahogy a tejallergia eltér tejérzékenységtől, úgy a búzaallergia is a gluténérzékenységtől. Ezért elengedhetetlen a megfelelő diagnózis felállítása.