5+1 érv a tőzegáfonya rendszeres fogyasztása mellett

tőzegáfonya
Vágólapra másolva!
Ez a vibráló, vörös gyümölcs az egyik legjobb alapanyag, amely megjelenhet az étrendünkben – tea, lé vagy aszalt formában. Egy igazi csodaszer. Az emberiség már évezredek óta használja egészségügyi hatásai miatt. Rokona a fekete áfonyának, Észak-Amerikából származik. Tápértéke magas, rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg benne. Lássuk, milyen hatással van ez az egészségünkre.
Vágólapra másolva!

1. Javítja az emésztést

Az áfonya – minden fajtája – nagy mennyiségben tartalmaz természetes rostot. Köztudott, hogy ez hozzájárul a megfelelő emésztéshez és jó székrekedés ellen.

2. Javítja a vércukorszintet

Az áfonyának alacsony a cukortartalma és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Kezdjük a napot egy csésze áfonyalével vagy adjunk hozzá néhány aszalt áfonyát a salátához. Jól feldobja az unalmas köretet.

Természetesen gazdag A- és C-vitaminban Forrás: Shutterstock

3. Hozzájárul a bél egészségéhez

Az egészséges bélbaktériumok segítésével javítja a bél egészségét. Az áfonya bélre gyakorolt hatása még új kutatási területnek számít, de már hozott pozitív eredményeket.

A kutatók szerint a bogyós gyümölcs hozzájárul a bélmikrobióta egészségéhez és csökkenti a gyulladás kialakulásának lehetőségét.

4. Támogatja a bőrt és a haj növekedését

Természetesen gazdag A- és C-vitaminban, amely segíti a kollagén termelését. Így teszi rugalmassá és egészségessé a bőrt. Sőt, ez a két vitamin felelős továbbá azért is, hogy a haj fényesebb és puhább legyen, illetve gyorsabban nőljön.

5. Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások összefüggést találtak az áfonyafogyasztás és a rossz koleszterinszint csökkenésében. A boltban kapható, cukros levek persze növelik azt, ezért érdemes friss formában fogyasztani – legyen szó tőzeg- vagy fekete áfonyáról.

+1. Erősíti az immunrendszert

A benne lévő C-vitaminnak és antioxidánsoknak köszönhetően megerősíti az immunrendszert. Ráadásul jótékony hatással van a húgyúti rendszerre.

Az ott kialakult fertőzések esélye nőknél sokkal nagyobb, mint férfiaknál.

Ezért szokták leginkább nőknek ajánlani a tőzegáfonya fogyasztását – tea vagy kapszula formájában.