Még mindig kevés halat eszünk

hal
Vágólapra másolva!
Magyarországon a halfogyasztás különösen alacsony: a FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint világviszonylatban és európai szinten is az utolsó helyek egyikén állunk.
Vágólapra másolva!

A halhús fogyasztása leginkább a húsvéti és a karácsonyi időszakban jellemző, ám akkor is kevéssé. A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének 2014-ben írt beszámolója szerint az alacsony fogyasztás okai a magas árban, a termék nehéz elérhetőségében, az ízlésben és az otthoni nehézkes feldolgozásban keresendő.

A legkedveltebb halfajta továbbra is a ponty. Ezt követi a busa és az amur.

A halak jó minőségű fehérjét tartalmaznak, amely hozzájárul az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Zsírtartalma hasznos élettani hatással bír: különösen az olajos húsú, mélytengeri halak (például a lazac, a hering, a makréla, a szardínia és a tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok Ómega-3 zsírsavakban.

Alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma Forrás: Kapj rá - minden ami hal Facebook

Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) csak a halolajban található meg, illetve a szervezet is csak kis mennyiségben képes előállítani.

Az Ómega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szem és az agy egészséges működéséhez.

Ezen kívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, illetve a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatának a visszaszorításához.

Szintén a hal mellett szól, hogy alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma.

Kiváló forrása az A-, a D-, illetve a B1-, B2- és B12-vitaminnak. Emellett könnyen emészthető és jól beépíthető a fogyókúrázók és a cukorbetegek táplálkozásába is.

A táplálkozási szakemberek szerint hetente legalább egy alkalommal egy teljes adag halat (10-15 dkg) kellene elfogyasztanunk. A hal egyébként rendkívül sokoldalú, hiszen számos módon elkészíthetjük, jól illik hozzá a friss zsálya, a fokhagyma, a kakukkfű és az oregánó. Sőt, nyáron akár a grillen is megsüthetjük.