A kávé lehet az elhízás ellenszere?

kávé
Vágólapra másolva!
A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy egy csésze kávé elfogyasztása ösztönzőleg hat a barna zsír működésére. Vagyis fokozza a test fehér zsírszövet elleni védekezését, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség kezelésében. Ez azért elég jó hír a kávéimádók számára. Na, de vajon mi a különbség a barna és a fehér zsír között?
Vágólapra másolva!

Míg a fehér vagy sárga zsírszövet eltárolja a kalóriát – néha a szükségesnél többet –, addig a barna zsír éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben adott körülmények között.

Mindössze 50 gramm barna zsír akár több száz kalóriát is elégethet. Egyetlen probléma van: az emberek nagy részének szervezetében kevés a barna zsír.

Az egyetem munkatársai által készített tudományos jelentés úttörő a napjainkban közzétett tanulmányok között. Valami olyanra jöttek rá, amire azelőtt más még nem.

A kávé hatással van a barna zsír működésére Forrás: Shutterstock

Michael Symonds professzor, a tanulmány vezetője, így nyilatkozott:

A professzor szerint ez az első tanulmány, amely megmutatja, hogy egy csésze kávé milyen hatással van a barna zsír működésére. A csapat őssejttanulmányok sorozatával kezdte a vizsgálatot. Azt akarták kideríteni, hogy a koffein stimulálja vagy sem a barna zsírt, amely leginkább a nyak oldalsó részén található.

Az eredmények pozitívak voltak.

Mivel ez volt az első ilyen jellegű vizsgálat, a csapat tovább dolgozik. Ám emellett kijelenthető, hogy vannak bizonyos alapanyagok, amelyek hatással lehetne a barna zsír tömegére. Ezekben közös, hogy urzolsavat tartalmaznak. Ilyen az alma, a tőzegáfonya, a szilva és a fekete áfonya.