Ha répát eszünk, tényleg látni fogunk a sötétben?

répa
Vágólapra másolva!
A sárgarépa-fogyasztás segít látni a sötétben, a C-vitamin legjobb forrása a narancs, érdemes elkerülni az esti gyümölcsfogyasztást – ezek és ehhez hasonló tények keringenek az emberi köztudatban. De vajon igazak, vagy mítoszok csupán?
Vágólapra másolva!

Angliában készítettek egy kutatást, amelynek során 2000 felnőttet vizsgáltak. Rájöttek, hogy rengetegen vannak, akik tévhitekkel élnek az étel- és italfogyasztást illetően. Persze ez a jelenség nemcsak a britek körében figyelhető meg, hanem az egész világon.

A britek egyötöde gondolja úgy, hogy a gyümölcsturmixok és a kifacsart gyümölcslevek ugyanolyan tápanyagban gazdagok, mint maga a gyümölcs.

Ez a gondolat persze nekünk sem ismeretlen. A helyzet azonban az, hogy az elkészítés során mind a gyümölcsből, mind a zöldségekből eltávoznak a létfontosságú rostok és tápanyagok.

Ha sok répát eszünk, jól fogunk látni a sötétben? Mítosz! Forrás: Shutterstock

A következő mítosz: a gyümölcsevés megerősíti a fogakat. Nos, ez sem igaz. Most pedig nézzük meg a másik oldalról: a gyümölcsevés károsítja a fogakat.

A magas savtartalmú gyümölcsök károsíthatják a fogak zománcát, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, de a cukor nem fog olyan mértékben ártani nekik, mintha kemény cukorkát ropogtatnánk.

Sokunk úgy gondolja, hogy a narancs a C-vitamin legjobb forrása. Pedig valójában az eperben több van belőle: 57 milligramm/100 gramm szemben a 42 milligramm/100 grammal.

De menjünk is tovább: az alapanyagok elvesztik tápanyagtartalmukat hő hatására.

A gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmának egy része valóban csökken főzés és sütés során, mint a folsav vagy a C-vitamin. De ez nem azt jelenti, hogy az összes ásványi anyagot és vitamint elveszti.

Az a mítosz, hogy ha sok répát eszünk, jól fogunk látni a sötétben abból ered, hogy a benne lévő béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, amely a látás egészsége szempontjából fontos.

Hasonlóan tévhit, hogy az aszalt gyümölcsökben ugyanakkora a tápanyagok mennyisége, mint a frissben, mivel az elkészítés során csökken: ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a friss, csak kisebb mennyiségben.

A turmixokból és a gyümölcslevekből az elkészítés során eltávoznak a létfontosságú rostok és tápanyagok Forrás: Shutterstock

Találkozhattunk már azzal az „ajánlással" is, hogy délután és főleg estefelé már nem szabad enni gyümölcsöt. Pedig a gyümölcs minden napszakban egészséges és nélkülözhetetlen.

Menjünk tovább: óriási mítosz, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor megszabadulunk a kilóktól.

Holott a szervezetnek szüksége van a szénhidrátra ugyanúgy, mint a többi alapvető élelmiszerre. Ezekben is vannak fontos vitaminok, tápanyagok és élelmi rostok, ráadásul energiát adnak.

Az is fel szokott merülni, hogy a szénhidrátok károsak. Ez sem teljesen igaz. Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk.

Szénhidrátnak számít a termelőtől vett burgonyából készített főtt krumpli, de a boltban vásárolt péksütemény is, amelyben ki tudja, mi van. Amennyiben jól „használjuk" a szénhidrátokat, és mértéket tartunk, nem fognak gondot okozni.

A zsírok károsak – mindenhol ezzel találkozunk. Holott zsírra ugyanúgy szüksége van a szervezetünknek, mint C-vitaminra.

Hiszen az agy egy része is zsír, ráadásul a zsírban oldódó vitaminok sem képesek hasznosulni nélküle. Az nem mindegy, hogy milyet használunk. A transzzsírok valóban veszélyesek, de Ómega-3 és -6 zsírsavakra szüksége van a szervezetünknek.

A só az új ellenség – ezt a témát is érdemes egy picit körüljárni. Az ajánlott napi bevitel 5 gramm. Vagyis: kell a só, de csak ebben a mennyiségben. Ezt azonban mi sokszorosan túllépjük, ami viszont már okozhat károkat. Nem az egyes alapanyagokkal van a gond, hanem azzal, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.