Alacsony cukortartalmú vagy cukormentes: mit jelentenek a jelölések?

címke élelmiszer összetevők
Vágólapra másolva!
Vannak szabadon választható jelölések, állítások a címkén, amelyek a termék összetételére, szervezetünk működésére és egészségünkre gyakorolt hatására vonatkoznak. Ezek használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Az állítások nem téveszthetik meg a fogyasztót, nem ösztönözhetnek túlzott fogyasztásra, nem tulajdoníthatnak olyan pozitív jellemzőt vagy tulajdonságot a terméknek, amellyel valójában nem is rendelkezik. Nézzünk meg néhány ilyen állítást.
Vágólapra másolva!

Az energia- és a cukortartalomra vonatkozó állítások esetén számos tévhit kering a köztudatban. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Az energiaszegény jelölés akkor használható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 40 kcal/100 g szilárd élelmiszerek, vagy legfeljebb 20 kcal/100 ml folyadékok esetében.

A csökkentett energiatartalmú, vagyis a light termék megjelölést akkor alkalmazhatják, ha az energiaérték legalább 30%-kal csökkentett. Továbbá fel kell tüntetni azt a tulajdonságot, mint a cukor- vagy a zsírtartalom, amely által az energiatartalom csökkent.

Az élelmiszerek címkéje rengteg hasznos információval szolgál Forrás: Tuba Zoltán – Origo

Az energiamentes jelölés pedig akkor kerülhet a címkére, ha az adott élelmiszer energiatartalma legfeljebb 4 kcal/100 g.

Nézzük a cukortartalomra vonatkozó jelöléseket!

Alacsony cukortartalmú az a termék, amelynek cukortartalma 5 g/100 g szilár élelmiszer vagy 2,5 g/100 ml ital esetében. Cukormentes termékről pedig akkor beszélünk, ha cukortartalma: 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml.

Mit jelent a hozzáadott cukrot nem tartalmaz? Azt, hogy a termékhez nem adtak hozzá mono- vagy diszacharidokat, esetleg egyéb, az édesítő hatása miatt használt összetevőt.

Ha az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell feltüntetni: természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Végül pedig a csökkentett cukortartalom állítás akkor használható, ha a termék energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb,

mint a hasonló termékek energiatartalma.

Az élelmiszerek címkéje rengteg hasznos információval szolgál, ha megtanuljuk értelmezni.