Ezek lettek az Országház borai

bor
Vágólapra másolva!
Idén immár harmadszor választották meg az Országház borait. A pályázat legjobbjai az Országház fontosabb eseményein képviselhetik Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Az Országház Bora elnevezésű versenyt először három évvel ezelőtt hirdették meg. A cél, hogy a hazai borokat az Országgyűlés hivatalos rendezvényeinek vendégei, valamint rajtuk keresztül a nagyvilág is megismerhesse.

Forrás: Shutterstock

A zsűri két nap alatt, vakkóstoláson bírálta el a 21 (köztük két határon túli) borvidék 113 pincészetétől beérkezett 203 tételt.

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választották ki, a furmint kategóriában pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett a legjobb.

Az egyéb fehérek kategória dobogósa az Istvándy Pincészet 2017-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje lett. Továbbá a kékfrankosok között az Etyeki Kúria 2015-ös tétele végzett az élen, míg a bikavérek legjobbjának a Sebestyén Pince 2016-os Szekszárdi Iván-völgyi Bikavérjét választotta a zsűri.

A kadarka kategória győztese a Németh János Pincészet 2017-es bora,

a cabernet franc-ok között pedig a Heumann Pincészet 2015-ös Trinitás Villányi Franc-ja végzett az első helyen. Végül a legjobb tokaji aszú pedig a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja lett.