5+1 ok, amiért érdemes rendszeresen körtét enni

körte
Vágólapra másolva!
Az almához hasonlóan a körte is lédús, tápláló gyümölcs, amely vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Gyakran használják mind a hagyományos kínai, mind az ayurvédikus orvoslásban a légúti megbetegedések kezelésére. Emellett azonban még legalább 6 okot tudunk mondani, amiért érdemes több körtét fogyasztani.
Vágólapra másolva!

1. Segít kiüríteni a méreganyagokat

A körtének nagyobb a pektintartalma, mint az almának. Az emésztőrendszerben megszívja magát vízzel, segít kiüríteni a méreganyagokat

és csökkenti a koleszterinszintet.

Egy közepes méretű körte napi fogyasztása hozzájárul a belek egészségéhez, és fedezi egy felnőtt ember napi rostszükségletének 25%-át.

2. Csökkentheti a vérnyomást

Mivel kiváló C-vitamin- és káliumforrás, segít megőrizni az izmok és az idegrendszer egészségét, valamint csökkenti a vérnyomást. Másrészt a C-vitamin szabályozza az anyagcserét, fokozza az immunrendszer működését és elősegíti a sebgyógyulást.

A körte antioxidánsokban gazdag Forrás: Shutterstock

3. Fokozza a telítettség érzését

A körte glikémiás indexe körülbelül 38. Az 55-nél alacsonyabb GI-érték alacsonynak tekinthető. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szintentartása szempontjából.

Az alacsony GI-értékű élelmiszereket lassabban emésztjük meg, lassabban szívódnak fel, tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és a vércukorszintre is csak minimális hatással vannak.

4. Hozzájárul a szív egészségéhez

Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent 2007-es tanulmány megállapította, hogy a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök fogyasztása, mint az alma vagy a körte,

csökkentette a nőknél a koszorúér-megbetegedések kialakulásának kockázatát.

5. Erősíti az immunrendszert

A körte antioxidánsokban gazdag, ami hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Megfázásos, vírusos időszakban ezért különösen ajánlott a fogyasztása.

+1. Szuper energiaforrás

A körte könnyedén becsomagolható a gyerekeknek uzsonnára vagy nekünk a munkába. Ez azért is jó, mert azonnali energiát biztosít a benne lévő cukornak köszönhetően.

Így vásároljunk körtét

Az éretlen körte szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérik. Ha azonnal fogyasztanánk, óvatosan nyomkodjuk meg vásárláskor. Ha enyhén puha, akkor már jó.

Tartsuk távol az erős szagú élelmiszerektől, mert a hajlamos magába szívni a szagokat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a gyümölcs biztonságos forrásból származik, akkor érdemes átmosni ecetes vízzel – három rész víz, egy rész ecet. Így biztosan eltávolítunk róla minden szennyeződést.