Nem evett még így sárgarépát? Lesz mit bepótolnia

répa
Vágólapra másolva!
Ha meghalljuk a sárgarépa szót, akkor rögtön nagymamánk vagy anyukánk aranysárga húslevese jut róla az eszünkbe. De az is lehet, hogy a fütyülés vagy egy nyuszi képe ugrik be. Ebből is látszik, mennyire nem vagyunk kreatívak, ha a répáról van szó. Pedig számtalan módon felhasználhatjuk.
Vágólapra másolva!

A sárgarépa az egyik legegészségesebb zöldségünk, mégsem kap annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Ropogós, ízletes és tápláló. Különösen a béta-karotin, a rostok, a K1-vitamin, a kálium és az antioxidánsok kiemelt forrása.

Először Ázsiában termesztették.

Számos egészségügyi előnye van: fogyókúrabarát alapanyag, hozzájárul a szem egészségéhez, mert a benne lévő béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, és csökkenti a koleszterinszintet.

Ropogós, ízletes és tápláló Forrás: shutterstock.com

A sárgarépát elsősorban víz és szénhidrát alkotja. A szénhidrátok keményítőből és cukrokból, például szacharózból és glükózból állnak. Egy közepes méretű sárgarépa 2 gramm rostot tartalmaz. Az oldható rostok csökkentik a vércukorszintet.

Alacsony kalóriatartalmú alapanyagként növeli a teljességérzetet és csökkenti a kalóriabevitelt a következő étkezés során.

Továbbá A-vitamint, antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az antioxidánsban gazdagabb gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

csökkentheti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A sárgarépa C-vitamint is tartalmaz. Ez segíti az immunrendszer egészséges működését és a betegségek megelőzését. A C-vitamin segíthet csökkenteni a megfázás súlyosságát és lefolyását.

A húslevesen túl

Noha a vasárnapi húsleveshez nélkülözhetetlen, ne csak ebben a formában fogyasszuk. Ehetjük nyersen, salátának, készülhet belőle krémleves, köret, rizottó és egytálétel is.

Megpárolhatjuk, megfőzhetjük, készíthetünk hozzá mártogatóst az esti filmhez, összeturmixolhatjuk répalének és akár savanyíthatjuk is.

Sőt, ez még mindig nem minden, hiszen a sárgarépa tökéletes alapanyaga a süteményeknek is. Kiváló párost alkot a fahéjjal, a szerecsendióval és a gyömbérrel egyaránt.

Forrás: Womans Day

Ecetes sárgarépa

Hozzávalók:

  • 340 g kis, vékony répa
  • 1 piros csili, félbevágva
  • 1/2 csésze fehérborecet
  • 1/2 csésze víz
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag

Elkészítés:
Pucoljuk meg a répát és a csilivel együtt tegyük egy széles szájú befőttesüvegbe.
Egy kis serpenyőben forraljuk fel az ecet, a víz, a fokhagyma, a só, a cukor, a mustármag és a koriandermag keverékét.
Amint elkészült, öntsük a sárgarépára, fedjük le és hagyjuk kihűlni.