Ez az egyik legjobb alapanyagunk, mégis keveset eszünk belőle

csicseriborsó
Vágólapra másolva!
A csicseriborsó az indiai konyha egyik legismertebb összetevője. Különösen a vegetáriánusok és a vegák fogyasztják előszeretettel; nekik köszönhető, hogy olyan divatossá vált manapság. Persze meg lehet érteni, hiszen rendkívül gazdag fehérjében és rostban. Ezért mutatunk néhány tippet, hogyan tudja beépíteni az étrendjébe. Na, meg arra a kérdésre is választ adunk, hogy miért érdemes megtenni.
Vágólapra másolva!

A csicseriborsó is – mint minden hüvelyes – összetett szénhidrát. Ez azt jelenti, hogy a gyomor lassan emészti meg,

így sokáig biztosít energiát.

Még a nagyon szigorú diéták esetén is szükség van szénhidrátra, amelyet ezzel könnyedén tudunk fedezni – mondjuk leves vagy saláta formájában.

A csicseriborsó segíti az alvást és serkenti a memóriát Forrás: Shutterstock

Minden darabja aranyat ér, mert javítja az emésztést, eltávolítja a bélfalakon lerakódott salakanyagokat, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Sőt, rosttartalmának köszönhetően pozitív hatással van a vércukorszintre is.

Alapvető vitaminjainak és ásványi anyagjainak köszönhetően, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor és a K-vitamin, erősíti a csontokat.

B9-vitamin-tartalma miatt pedig elősegíti az idegrendszer zavartalan működését. Továbbá a benne lévő kolin segíti az alvást, a tanulást és serkenti a memóriát is.

Csicseriborsó a tálban

Főzés előtt érdemes beáztatni 8-10 órára, mint a többi hüvelyest. Fogyaszthatjuk kuszkuszhoz keverve köretként, mint az arabok, illetve készülhet belőle leves, humusz, fasírt, lepény, saláta és ragu is.

Jól illik hozzá a gyömbér, a koriander és a római kömény.

Jól felveszi, magába szívja a fűszerek ízét. Minimum háromszoros mennyiségű vízbe áztassuk be előző este. Tegyünk hozzá egy kanál sót, így gyorsabban puhul. Másnap négyszeres mennyiségű vízben forraljuk fel, főzzük puhára egy-másfél óra alatt.

Továbbá a csicseriborsóból liszt is készülhet, ami ráadásul gluténmentes és tele van tápanyagokkal.

Tökéletes alapanyaga a lepényeknek, a palacsintáknak és a kekszeknek.

Készítse el a következő receptet!

Forrás: Olive Magazine

Csicseriborsópörkölt datolyával és mandulával

Hozzávalók:

  • 400 g paradicsom
  • 100 g datolya, kimagozva, elfelezve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • egy kis csokor koriander, apróra vágva
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt koriander
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 fahéjrúd
  • egy fél citrom leve és reszelt héja
  • 600 g csicseriborsó
  • 40 g mandulapehely, pirítva a tálaláshoz
  • 1 narancs, ékekre vágva a találáshoz
  • kuszkusz a tálaláshoz

Elkészítés:
Tegyük egy aprítógépbe a paradicsom és a datolya felét, majd pürésítsük.
A maradék paradicsomot lassú tűzön kezdjük el hevíteni. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a citromhéjat, a többi fűszer és 100 milliliter vizet.
Hagyjuk rotyogni 1-2 órát.
Keverjük hozzá az előre elkészített csicseriborsót és a megmaradt datolyát. Főzzük 30 percig.
Adjuk hozzá a citromlevet és ellenőrizzük a fűszerezést.
Amint elkészült, tálaljuk kuszkusszal, illetve mandulával, narancsékekkel és apróra vágott korianderrel megszórva.