Hogyan helyettesítsük a tejtermékeket és a tojást?

zabtej
Vágólapra másolva!
Az ételallergiák és -érzékenységek esetén azt a nehéz megszokni, hogy már nem használhatjuk azokat az alapanyagokat, amiket régen. Ha krémleves rotyog a fazékban, automatikusan nyúlunk a tejszínért, pedig azóta már tejfehérje-érzékenységet diagnosztizáltak. Vagyis: tejszín kizárva. Ugyanígy a tojással. Néha olyan jólesne egy tojásrántotta, ám aki allergiás rá, annak szóba sem jöhet. Szintén nehéz dolga van annak, aki az élesztőre érzékeny. Vagy mégsem? Kiss Mona speciális gasztroblogger és táplálkozási tanácsadó szerint ma már mindent lehet helyettesíteni – könnyen és egyszerűen.
Vágólapra másolva!

Nézzük először a tojást és az élesztőt

A tojás pótlására lehet kapni különböző poralapú készítményeket, úgynevezett tojáshelyettesítőket. Sőt, akár egy komplett rántottát is elkészíthetünk tojásmentesen.

Ehhez mindössze csicseriborsóra, vízre és fekete sóra van szükség.

Amennyiben valaki az élesztőre érzékeny, neki sem kell kétségbe esnie. Elég sok mindent el lehet készíteni élesztőmentesen is.

Használhatunk például kész lisztkeverékeket,

vagy magunk is kikeverhetjük a sajátunkat alternatív lisztekből. Így nagyon finom és teljesen élesztőmentes péksüteményeket és kenyereket süthetünk.

Kaphatunk különböző növényi italokat tej helyett, mint például a rizs-, a kókusz- vagy a mandulaital Forrás: Shutterstock

Mi a helyzet a tejtermékekkel?

Ma már rengeteg alternatíva létezik ezek helyettesítésére. Kaphatunk különböző növényi italokat tej helyett,

mint például a rizs-, a kókusz- vagy a mandulaital,

hogy csak néhány példát említsek. Emellett vaj helyett használhatunk margarint, de létezik növényi alapú joghurt és fagylalt is. Lehet kapni például kókuszjoghurtot.

– mondja Mona.

A sajtot is tudjuk többféle ízvilágú és márkájú növényi sajttal helyettesíteni, amelyet a legtöbb bioboltban megkaphatunk. Ó, és a túró! Kölesből például isteni finom hamis túrót lehet készíteni. Ezt akár süteményekbe vagy egy jó kis kőrözött elkészítésére is használhatjuk.

A rizs- és a kókusztejszín kiváló süteménykrémekbe vagy főzelékekhez. De nagyon finom vele a tejszínes leves is. Léteznek olyan tejszínhelyettesítők, amelyek habbá verhetők, ezekből finom desszertet tudunk az asztalra varázsolni.

A növényi tejek kiválasztásánál figyeljünk az egyéni érzékenységekre! Például, ha valaki gluténérzékeny, az ne vegyen zabtejet. Csak olyat, amin fel van tűntetve, hogy gluténmentes.

Vagy az, aki allergiás a rizsre, ne vegyen rizstejet.

Sőt, már otthon is készíthetünk növényi italokat, amikbe tényleg csak azok az alapanyagok kerülnek, amiket mi beleteszünk. Semmi tartósítószer és társaik. Ehhez mindössze például kókuszra és vízre van szükségünk. Illetve, ha van tejkészítő gépünk, akkor még könnyebb a dolgunk. Így sokat spórolhatunk a növényi tejek árán.

Már otthon is készíthetünk növényi italokat Forrás: Shutterstock

Kókusztej házilag

Hozzávalók:

  • 1 csésze kókusz
  • 750 ml tisztított víz

Elkészítés:
Tegye a kókuszt és a vizet egy turmixgépbe, és dolgozza jól össze.
Szűrje le a keveréket egy pamut ruhán át.
Jól nyomkodja ki belőle az összes folyadékot, és már kész is.