A padlizsán a szerelem almája

padlizsán
Vágólapra másolva!
Nevezhetjük törökparadicsomnak vagy tojásgyümölcsnek, ugyanarról az alapanyagról van szó: a padlizsánról. Sokan úgy gondolják, hogy zöldség, pedig valójában gyümölcs – ugyanúgy, mint a paradicsom. Nem egy népszerű alapanyag pedig számos olyan egészségügyi előnye van, ami miatt érdemes fogyasztani.
Vágólapra másolva!

Káliumtartalmának köszönhetően stabilizálja a vérnyomást, továbbá jótékony hatással van a koleszterinszintre is.

Sőt, a benne található pigment, amely a lila színét adja, az antocianin, erősíti a szívet.

Mivel rost- és víztartalma magas, kalóriatartalma pedig alacsony, ideális a fogyókúrázók számára. Rosttartalmának köszönhetően

egészségben tartja az emésztőrendszert.

Továbbá a benne lévő szaponin megakadályozza a zsír felhalmozódását.

A padlizsán a csodálatos egészségügyi előnyeit a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és tápanyagoknak köszönheti Forrás: Shutterstock

Rendkívül értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin, a folsav, a niacin, a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium. Ezért az indiai természetgyógyászatban már régóta használják különböző formákban.

A távol-keleti országokban a nemiség jelképeként tetszeleg – minden bizonnyal az alakja miatt. A szerelem almájának hívják, vágykeltő hatást tulajdonítanak neki.

Rengeteg antioxidáns van benne, amely megköti a szabad gyököket, így védenek meg bennünket a rákos sejtektől. Ez a néhány egészségügyi előny már elég ok arra, hogy ma este padlizsán legyen a vacsora?

A szerelem almája a kondérban

Csak olyan padlizsánt vegyünk a boltban, amelynek fényes és ránctalan a bőre. Ez azért fontos, mert ha a bőre matt és ráncos, akkor a padlizsán túlérett, így a húsa kesernyéssé válik.

Ha először ilyen formában találkozunk vele, biztosan nem lesz a kedvencünk.

Rántva, párolva, sütve, grillezve, köretként, megtöltve, krém formájában egyaránt megállja a helyét. Jól illik hozzá a bazsalikom, az oregánó és a bors,

de a hagyma és a fokhagyma is.

Sütés előtt érdemes megsózni, amely megköti a zöldség nedvességtartalmát, így kevesebb olajat szív magába.

Padlizsános Frittata, vagyis olasz tojáslepény Forrás: Faith Middleton's Food Schmooze

Padlizsános Frittata

A frittata olaszos tojáslepény.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes méretű padlizsán, felkockázva
  • 470 g koktélparadicsom, felkockázva
  • 6 nagy tojás
  • 1 csésze tej
  • egy csipet pirospaprika-pehely
  • só és bors
  • 450 g ricotta

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a paradicsomot, a padlizsánt és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.
Süssük 20-30 percig.
Egy másik tálban verjük fel a tojást, a tejet és a pirospaprika-pelyhet.
Zsírozzunk ki egy pite- vagy tortaformát. Dolgozzuk jól össze a tejes keveréket a megsült zöldségekkel.
Öntsük a formába, tegyük a tetejére a ricottát.
Csökkentsük a hőt 190 fokra és süssük az egészet 30-35 percig.