Ezért esznek a japánok halszemet

|storyid=172902511|
Fish Eyes
Vágólapra másolva!
A japán üzletekben gyakran találkozhatunk furcsa árukkal, élelmiszerekkel. Ilyen az előre csomagolt halszem is, amely fogyasztása csak számunkra tűnik bizarrnak. A japánok szívesen fogyasztják főve, sütve és párolva is.
Vágólapra másolva!

A halszemfogyasztásban az a legfurcsább, hogy nem az ősi időkben vált híressé. Még csak nem is a szegénység idején, amikor minden ehető falatért hálásak voltak. A tonhalszem a 90-es években vált keresetté.

Sikerét annak köszönheti, hogy rendkívül magas benne az Ómega-3 zsírsavtartalom.

A 90-es években a Japán médiában elterjedt, hogy egy állatokon végzett kísérlet szerint az említett zsírsav növeli a kognitív képességeket. Az a meggyőződés, hogy a tonhalszem segít intelligensebbé és okosabbá válni, segítette az elterjedését.

A tonhalszemben magad az Ómega-3 zsírsavtartalom Forrás: Busy.org

Azóta már több tanulmány is bebizonyította, hogy az Ómega-3 zsírsav jó az agynak, illetve sok más ételben és szinte minden halban megtalálható.

A tonhalszemet leginkább Japánban és Kelet-Ázsiában fogyasztják.

Számos elkészítési módja létezik. A legelterjedtebb, hogy megfőzik vízben és ízlés szerint ízesítik szójaszósszal, cukorral vagy rizsborral. Elmondásuk szerint az íze hasonlít a keményre főtt tojáséhoz.

Ami a fogyasztását illeti: ajánlatos a szemizmoktól kezdeni és úgy haladni a szemgolyó felé. Legalábbis a helyiek így gondolják.