Jön a spenótszezon: tudja, miért nem jó felmelegíteni?

zöld rurmix smoothie
Vágólapra másolva!
A spenót az egyik legegészségesebb zöldség. Sokféleképpen el lehet készíteni, de smoothie-ként a zöld lé a maximális luteint adja. A sötétzöld zöldségek magasak ebben az antioxidánsban, harcolnak a gyulladás ellen a szervezetben. 
Vágólapra másolva!

Kutatók megvizsgálták, hogy milyen felhasználási formában adja a spenót a legtöbb luteint. Összehasonlították a különböző sütési, gőzölési folyamatokban is, ám mégis a hidegen elfogyasztott spenót tartalmazza a legtöbb luteint. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma jelentős, bár az utóbbi nagy része főzéskor kioldódik. Készítsünk belőle smoothie-t vagy salátát!

Sok ember nem eszik elegendő sötétzöld zöldséget, mert az ízük jellemzően keserű. Több kellemes és édes ízű gyümölccsel tudja kombinálni hogy népszerűbb legyen. Ilyen lehet a mangó, narancs, áfonya és az alma. A spenót tápanyagtartalma a csontok egészsége szempontjából is előnyös, és erősíti az izmokat.

Forrás: Shutterstock

Mi is az a zöld smoothie?

A zöld smoothie 40-50 %-a zöld zöldségekből áll ezek általában nyers zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, petrezselyem vagy a brokkoli. A maradék összetevőket a gyümölcsök adják. Nyáron tört jeget is tehetünk hozzá, hogy hűsítsen. Dúsítónak tehetünk bele natúr joghurtot; tehén-, kókusz-, mandula-, rizs-, zabtejet; lenmagot, korpát.

Két fantasztikus receptek ajánlunk:

1.Spenótos-epres smoothie (2 nagy pohár):

Elkészítése: Karikázz fel 1 db banánt, moss meg, csumázz ki 16 db epret, alaposan öblíts le 2 marék spenótlevelet. Tedd ezeket turmixgépbe, önts hozzájuk 200 ml zsírszegény tejet, és turmixold össze. Töltsd poharakba a shake-et, és keverj hozzá 1-1 ek lenmagot.

Mi a helyzet, ha nyersen szereti a spenótot? Válassza a bébispenótot, ezt a fajtát nem kell főzni, nyersen is kiváló.

2.Zöld turmix banánnal

A méregtelenítő italok közül a leghatásosabbak az úgynevezett zöld smoothie-k, amelyeknek az alapját a zöld levelű zöldségek, éppen a spenót adja.
Hozzávalók: fél csésze cukrozatlan mandulatej, 1 ek mandulaolaj, 1 banán, 2 csésze vegyes zöldség , spenót

Forrás: Shutterstock


Elkészítés
A zöld leveleket mosd meg, a banánt hámozd meg, majd a mandulaolajjal és a mandulatejjel együtt tedd bele a turmixgépbe és turmixold össze.

Végezetül; mi a helyzet, ha nyersen szereti a spenótot? Válassza a bébispenótot, ezt a fajtát nem kell főzni, nyersen is kiváló, így is nagyon egészséges.