Végig tud kóstolni 100-féle kastélyos bort?

bor
Vágólapra másolva!
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a hétvégén az Országos Sillerfesztivált Pakson. Az eseményen többek között nyitott pincék és a legjobb borok kóstolója várja a közönséget.
Vágólapra másolva!

A pénteken kezdődő, kétnapos rendezvényen arra számítanak, hogy több mint kétszáz bormintát neveznek majd a fesztivál versenyére, és a tavalyi évhez hasonlóan a határon belüli borászok mellett

délvidéki, erdélyi és felvidéki termelők is részt vesznek a megmérettetésen

– mondta a szervező, Polgár Zoltán, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének tiszteletbeli alelnöke az MTI-nek.

A nevezéseket a verseny kezdetéig fogadják el. A borokat hét bizottságban 66 szakember bírálja majd el. A legjobb siller mellett kiválasztják a legkiválóbb paksi sillert is – tette hozzá.

A sillert kizárólag kék szőlőből érlelik Forrás: Szekszárdi Borvidék

A siller – más néven kastélyos bor – a rozé boroknál sötétebb, a vöröseknél világosabb borfajta, és kizárólag kék szőlőből érlelik.

A paksi siller – amit a Duna-parti városban hagyományként megőriztek – kék és fehér szőlő összeszüreteléséből készül.

A siller a rozéra jellemző jegyeket elhagyja, enyhén vörösborjellegű, a tanninokat lehet érezni, de nem hangsúlyosan – jellemezte a bort az egyesület alelnöke. A múlt században rendkívül népszerű volt a borfajta,

amelynek paksi változatát az 1930-as években a fővárosban 35 kocsmában mérték.

Az idei fesztivál első napján a Sárgödör téren nyitott pincék várják a borbarátokat. Szombaton ingyenes kóstolót tartanak a verseny 100 legjobb siller borából, emellett bográcsos ételek versenyét és pogácsasütő versenyt is rendeznek. A programot mindkét napon koncertek kísérik.