Megtudtuk, mely ételeket nem hajlandó megenni II. Erzsébet királynő

Vágólapra másolva!
A múlt héten megannyi furcsasággal kellett szembesülnünk. Megtudtuk például, hogy létezik bálnazsíros fagylalt – a lóhúsosról már nem is beszélve. Láttunk továbbá fekete tükörtojást, fogyókúrás kávét és egy olyan joghurtot, amelyet nem a hagyományos módon készítettek el. És ez még nem minden! Az i-re a pontot az tette fel, amikor kiderült, hogy Délkelet-Ázsiában miért tesznek kígyót a borba. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Hogyan legyen a semmiből ebéd?

Összegyűjtöttünk három olyan receptet, amelyet végtelenül egyszerű elkészíteni, és talán boltba sem kell menni a hozzávalókért.

8+1 étel, amelyet II. Erzsébet királynő nem hajlandó megenni

Darren McGrady, a Buckingham Palota egykori szakácsa egy interjúban elárult néhány titkot II. Erzsébet királynő étkezési szokásairól. Többek között azt is, melyek azok az ételek, amelyeket a királynő nem hajlandó megenni, ezért soha nem szabad felszolgálni neki.

II. Erzsébet királynő nem szívesen eszik se rizst, se krumplit, se tésztát Forrás: Goodhouse Keeping

Legalább 9 olyan ételről tudunk, amely ellen II. Erzsébetnek van némi kifogása. Mint a tészta és a rizs. Egyiket sem szívesen eszi, ezért az ebédje leginkább halból, csirkehúsból és zöldségekből áll. Ám a királynő nemcsak a tésztát száműzte étrendjéből.

Hogyan süssünk vajjal kezdőként?

Kezdő szakácsként Biztosan mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy bizonyos receptek szobahőmérsékletű, míg mások olvasztott vajat írnak. Ám vannak olyanok is, amelyek nem fogalmaznak ennyire pontosan, ezért nekünk kellene kitalálni, hogyan tegyük a vajat a süteménybe. Viszont kellő tapasztalat nélkül csak sötétben tapogatózunk.

India fűszere - A csodálatos kurkuma

A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A fűszer évelő növény, dörzsölve különleges illatot áraszt, virága sárga, és körülbelül 1 méter magasra nő. Thailföldön fiatal hajtását és virágát zöldségként fogyasztják.

Az őrölt kurkuma földes ízt ad az indiai ételeknek, és megszínezi például a rizst, mint a sáfrány Forrás: Origo

A hinduknál nagy tiszteletnek örvend a kurkuma, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt a menyasszonya nyakába. Nagy, ásott, banánlevéllel és fűszálakkal kirakott gödrökben tárolják. Majd megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják.

Úgy néz ki, mint egy izzadásgátló, pedig kenyérre lehet kenni

Matt Benedetto tehetsége abban rejlik, hogy nemlétező problémákra talál ki megoldásokat, talál fel eszközöket. Így született meg a következő találmány is.

Tudja, melyik növényi tej illik jól a kávéjához?

Mi, magyarok majdnem 5 milliárd csésze kávét fogyasztunk el évente, amelynek közel 85%-a hozzáadott tejjel készül – derült ki a Nespresso korábbi kutatásaiból. A tejjel készült kávéreceptek esetében azonban a kávé minősége mellett fontos, hogy milyen tejet használunk az elkészítés során, legyen szó akár hagyományos tejről, akár növényi italokról.

Ha inkább capuccinót vagy lattét innánk, akkor érdemes szójaitalt használni Forrás: Shutterstock

Az utóbbi években egyre nő a növényi italok népszerűsége is, hiszen kiváló opciót jelentenek azok számára, akik kerülik az állati eredetű fehérjét, speciális diéta szerint (például vegán vagy paleo) étkeznek, vagy tejfehérje-allergia, galaktozémia miatt különleges étrendet követnek. Tápanyag-összetételüket tekintve a tej és a növényi ital különbözik egymástól.

Alkoholmentessé teszik a következő söröket

Az eddig D24 néven ismert termékcsaládot teljesen leváltják az új Dreher 24 alkoholmentes sörök.

Megvan az év fagylaltja

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.

Rekorddal zárt a Gourmet Fesztivál

30 ezren vettek részt a legnagyobb hazai gasztronómiai rendezvényen, amely a legjobb magyar séfeket és éttermek képviselőit vonultatja fel. A főszervező szerint a kezdetekhez képest megháromszorozódott a fesztivál látogatóinak száma.

A lóhúsos fagylaltért és Meghan Markle bűnös öröméért lapozzon tovább!