India fűszere - A csodálatos kurkuma

kurkuma
Vágólapra másolva!
A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A fűszer évelő növény, dörzsölve különleges illatot áraszt, virága sárga, és körülbelül 1 méter magasra nő. Thailföldön fiatal hajtását és virágát zöldségként fogyasztják.
Vágólapra másolva!

A hinduknál nagy tiszteletnek örvend a kurkuma, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt a menyasszonya nyakába. Nagy, ásott, banánlevéllel és fűszálakkal kirakott gödrökben tárolják. Majd megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják.

Kurkuma Forrás: shutterstock.com

A fűszer színét a közönséges gyömbérre emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja. A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de sajátos aromája miatt használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.

Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (például a vastagbélrák megelőzésére), nem kell fekete borssal társítani.
Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik „sárga gyömbérnek”. Érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, a mustárnak is.

Forrás: Origo

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutation a test természetes gyógyító anyaga: természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabad gyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá. Hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, gátolja a rákos sejtek növekedését.

Forrás: Táfelspicc

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezenkívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt.

A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik:

Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát. Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből. Bátran használja tehát ezt a csodálatos, sokoldalú fűszert!