Tudja, melyik növényi tej illik jól a kávéjához?

kávé
Vágólapra másolva!
Mi, magyarok majdnem 5 milliárd csésze kávét fogyasztunk el évente, amelynek közel 85%-a hozzáadott tejjel készül – derült ki a Nespresso korábbi kutatásaiból. A tejjel készült kávéreceptek esetében azonban a kávé minősége mellett fontos, hogy milyen tejet használunk az elkészítés során, legyen szó akár hagyományos tejről, akár növényi italokról.
Vágólapra másolva!

Legtöbbünk tehéntejet tart otthon a hűtőben, hiszen amellett, hogy ezt szoktuk meg, magas biológiai értékű italról van szó.

– tanácsolja Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa.

Ha inkább capuccinót vagy lattét innánk, akkor érdemes szójaitalt használni Forrás: Shutterstock

A tejeskávék esetében a tejhabnak is kiemelt szerep jut. Ebből a szempontból a tejfehérje mennyisége a fontos, ugyanis annál szebb lesz a tejhab, minél magasabb a fehérjetartalom. Ahhoz, hogy igazán jó textúrájú tejhabot tudjunk készíteni,

3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tejet érdemes beszereznünk.

Az utóbbi években egyre nő a növényi italok népszerűsége is, hiszen kiváló opciót jelentenek azok számára, akik kerülik az állati eredetű fehérjét, speciális diéta szerint (például vegán vagy paleo) étkeznek, vagy tejfehérje-allergia, galaktozémia miatt különleges étrendet követnek.

Tápanyag-összetételüket tekintve a tej és a növényi ital különbözik egymástól. Annak ellenére, hogy mindkettő vitaminban gazdag, a legtöbb készen kapható rizs-, mandula-, zab- és szójaital hozzáadott kalciumot és D-vitamint is tartalmaz.

Minden növényi ital nagyon ízletes, így kiváló kiegészítője tud lenni a kávénak. Amennyiben csak egy kicsit szeretnénk hozzáadni a kedvenc reggeli italunkhoz, úgy a kókusz- és a mandulaital javasolt, mert

a zab- és a rizsital vizessé teheti a kávénkat.

Ha inkább capuccinót vagy lattét innánk, akkor érdemes szójaitalt használni, hiszen fehérjetartalma szinte megegyezik a tehéntejével, így szép tejhabot készíthetünk belőle.