Drágulhat a tojás

fehérjeforrások
Az átlagos felnőttnek naponta 0,8 gramm fehérjére van szüksége kilogrammonként. Tehát ahány kilogramm, annyiszor 0,8 gramm. Egy tojás 6-7 gramm fehérjét tartalmaz
Vágólapra másolva!
Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a 90%-ban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot – mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.
Vágólapra másolva!

A lap keddi számában megjelent cikk szerint a Tesco, amely már hivatalos közleményben is tudatta döntését. Ezt a fenntarthatósággal és állatjóléti szempontokkal indokolja.

Drágulhat a tojás Forrás: Shutterstock

Az ágazati szereplők szerint viszont ez nem állja meg a helyét. Sőt, az alternatív – szabadtartásos vagy mélyalmos – technológiák összességében ártalmasabbak a bolygóra, mivel energia- és területigényük nagyobb, jobban terhelik a talajt.

– tette hozzá Pákozd Gergely, aki úgy véli: előfordulhat, hogy állatvédői nyomás vagy bizonyos üzleti érdekek állnak a háttérben. Valós fogyasztási igények aligha, mivel a váltás akár 40%-kal is megdrágítaná a tojást.