Három dolog, amit ne hagyjunk ki az idei Gourmet Fesztiválon

Gourmet fesztivál 2019, Millenáris
Vágólapra másolva!
A sok kitűnő ételt-italt kínáló kiállító közül nehéz bárkit is kiemelni, ezért teljesen szubjektíven mutatnám be három kedvencemet az idei fesztiválról.
Vágólapra másolva!

A pezsgő kategóriában Magyarországon vitathatatlan nagyhatalom a Kreinbacher Birtok. Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 43 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.

A Kreinbacher Birtok pezsgőjét a világ legjobbjai között díjazta a zsűri a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) díjátadóján, Londonban. A Birtok két trófeával tér haza a gáláról, a Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a "World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape" címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó "Best Hungarian Sparkling Wine" elismerést.

Piper-Hedsieck Rosé Sauvage Forrás: Origo

A fesztiválon nem csak a birtok legkiválóbb pezsgőit kóstolhatjuk meg, hanem kitűnő francia champagne-ok közül is válogathatunk. Megismerkedhetünk egy igazi különlegességgel, egy szinte siller jellegű (a rosénál sötétebb árnyalatú) champagne-nyal is. Ez a Piper-Hedsieck Rosé Sauvage nevű tétele, amelyet tartalmassága miatt még vörös húsok mellé is ajánlanak.

Második meglátogatásra érdemes hely a mádi (Tokaj) Barta Károly standja. A tokaji borok kedvelői valószínűleg tudják, hogy a pincészethez tartozó Öreg Király dűlőn teremnek a környék legkitűnőbb furmintjai, amelyből azután a borász értő keze alatt lesznek a legfinomabb borok.

Öreg Király dűlő Forrás: Barta Pincészet

A mostani fesztiválra Barta Károly egy különleges vertikális furmintkóstolóval készült, amelyen a 2013-as évjárattól a 2017-esig lehet végigkóstolni a jobbnál jobb tételeket, beleértve a jelenleg kapható egyik legjobb furmintot, a 2015-ös Barta Öreg Király Dűlő Furmintot.

És ha már ott járunk, akkor semmiképp se hagyjuk ki a Barta Károly lánya, Anna által vezetett Nagygombos Borászat üde roséit sem.

A sok pompás ital elfogyasztása után (vagy közben) feltétlen keressük fel az Osztrigasommelier pavilont, amelyet a neves osztriga-sommelier, Szabó Péter vezet. Ő olyan lelkesedéssel tud beszélni az osztrigákról, hogy az ember alig várja, hogy megkóstolhassa ezt az ínyencséget.

Osztrigasommelier a Gourmet Fesztiválon Fotó: Major Kata - Origo

A fesztiválon erre bőséges lehetőség nyílik, hiszen a legkülönbözőbb méretű és ízvilágú osztrigákból válogathatunk, és mindjárt hozzájuk illő borokat és pezsgőket is találunk a standon. Mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg a hely egyik különlegességét, a grillezett osztrigát, felejthetetlen élményben lesz része.

A Gourmet Fesztivál május 19-éig látogatható a Millenáris Parkban.