Hogyan spóroljunk pénzt vásárláskor?

vásárlás, bolt, élelmiszer
Vágólapra másolva!
A napi, heti kirándulások az élelmiszerboltba bizony eléggé megterhelik a pénztárcánkat. Sokszor esünk ugyanis abba a csapdába, hogy bizonyos dolgokat elfelejtünk megvenni, ám mások viszont a kosarunkba landolnak, holott nincs is rá feltétlenül szükségünk. Legközelebb csak a kasszánál eszmélünk fel, ahol közlik velünk az összeget. A mellbevágó élmény után megfogadjuk, hogy legközelebb tudatosabbak leszünk, de aztán újra és újra elkövetjük ugyanazokat a hibákat. Hogyan lehet véget vetni ennek az ördögi körnek?
Vágólapra másolva!

1. Feleslegesnek gondoljuk, pedig hasznos...

Az egyik fontos lépés, amit általában elbagatellizálunk, a bevásárlólista írása. Lépjünk oda a hűtőszekrényhez, majd nyissunk be a kamrába, és pontosan írjuk össze, mire van szükségünk.

Ez segít elkerülni, hogy olyan termékeket vagy alapanyagokat vegyünk, amire nincs szükségünk – vagy, ami már ott van a polcon, csak elfeledkeztünk róla.

Hiszen hányszor fordult már elő velünk, hogy lementünk a boltba vacsorakészítés előtt, aztán fogalmunk sem volt róla van-e otthon az adott alapanyag, ezért vettünk belőle pluszban.

Persze volt otthon, és ott is ment tönkre, mert nem használtuk el.

Ezeket a pénzkidobós helyzeteket is könnyedén ki lehet küszöbölni egy hétköznapi és egyszerű bevásárlólistával.

Az egyik fontos lépés, amit általában elbagatellizálunk, a bevásárlólista írása Forrás: Shutterstock

2. Két nagy csapda

A drágább áruk megvásárlását jól meggondoljuk, de az olcsóbbakat nem. Itt egy jegeskávé, ott egy csokoládé, hiszen ezek úgyis kis összegű termékek. Igen ám, de ha vezetnénk egy pontos költségvetést, meglátnánk, hogy

mekkora kiadás tud összegyűlni ezekből a kis összegekből.

Hajlamosak vagyunk továbbá pazarolni az ételt. Gondoljunk a száraz kenyérre, amelyet szó nélkül dobunk a kukába, holott tökéletes pirítós vagy zsemlemorzsa lehetne belőle. Vagy vegyük a friss fűszernövényeket, amelyek, ha elszáradnak, máris kukára vannak ítélve. De miért? A szárított fűszernövény ugyanolyan jó, mint a friss.

3. A jól bevált recepteknek is van előnye

Pénzt takaríthatunk meg az olyan receptekkel is, amelyek kevés hozzávalót tartalmaznak, de annál finomabbak. A jól bevált receptekről ne is beszéljünk, hiszen azoktól pontosan tudjuk, mit várhatunk. Míg, ha új receptet próbálunk ki, előfordulhat, hogy nem úgy sikerül, vagy nem az elvárásunknak megfelelő az íze, az állaga stb., így inkább meg sem esszük.

4. Fapados, de hatékony

Rendszeresen böngésszük át az akciós újságokat, ám közben ne hagyjuk magunkat becsapni. Hiszen az akciós nem feltétlenül jelenti azt, hogy olcsóbb. Arról nem beszélve, hogy a kettőt meg hármat fizet, eggyel többet kap akcióknál is hajlamosak vagyunk becsapni magunkat.

Persze, hogy veszünk belőle három darabot, hiszen olcsó. Csak mivel nem fogyasztjuk el, ott megy tönkre a hűtőben vagy a kamrában.

Ez általában az impulzusvásárlásokkal is így szokott lenni. Megveszünk valamit hirtelen fellángolásból, mert a szemünk kívánja, de aztán tönkremennek a hűtőben. Nem esszük meg, elfeledkezünk róla, utána már nem kívánjuk stb. Emberek vagyunk, ez természetes. Ám némi tudatossággal ez a pénzszórás is kiküszöbölhető.

5. A maradék is étel

Pénzkidobás továbbá hagyni megromlani a maradékokat. Holott a mélyhűtőbe téve később lehet, hogy

még jól fog jönni a megmaradt töltött káposzta,

amikor épp nincs kedvünk főzni. Csak kivesszük, felmelegítjük, és már kész is van. Mindezt ahelyett, hogy hagytuk volna megromlani.

6. Ne vásároljunk éhesen!

Ez egy nagyon egyszerű és könnyen kivitelezhető trükk. A csalás abban rejlik, hogy ha éhesek vagyunk, hajlamosabbak vagyunk több mindent venni,

könnyebben elcsábulunk az illatoknak, és a gyors eredmény érdekében inkább veszünk kész- vagy félkész termékeket.

Arról nem beszélve, hogy ezek mindig drágábbak, mintha mi magunk készítenénk el. Ráadásul tele vannak mesterséges anyagokkal és ízfokozókkal.

Pénzt spórolni nem egy nagy ördöngösség a konyhában, csak mi gondoljuk túl a dolgot. Látható, hogy egyszerű, mégis hatékony trükkökkel valódi eredményt lehet elérni – amit a pénztárcánk is meg fog hálálni.