Miért főzzük víz helyett borban a tésztát?

2019.05.15. 11:00

Amióta az eszünket tudjuk, vízben főzzük ki a tésztát. Így csinálta a nagymamánk, az édesanyánk, és így tanultuk meg mi is. Talán sosem gondolkodtunk el azon, hogy a sima vízen kívül másban is megfőzhetnénk, pedig lehetőség lenne rá. Úgyis épp itt az ideje a vérfrissítésnek. Mi lenne, ha ezúttal vörösbort használnánk?

Túl jónak tűnik, hogy igaz legyen – gondolhatjuk első hallásra. Pedig Jim Mumford receptíró szerint a vörösborban főtt spagetti egy igazán ízletes étel.

Vörösborban főzni a tésztát évszázados hagyomány

– mondta, majd hozzátett még két okot, amiért érdemes kipróbálni.

A bor átadja ízét a tésztának, a sav pedig segíti megfövését, kellemesebb textúrát adva neki.

Persze a bor egy részét később arra is felhasználhatjuk, hogy mártást készítsünk belőle.

Próbáljuk ki már ma!

Vörösborban főzni a tésztát évszázados hagyományForrás: Floating kitchen

Vörösboros tészta

Hozzávalók:

  • 3 és ½ csésze pinot noir
  • 1 és ½ csésze víz
  • 1 csomag spagetti
  • ¼ csésze olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma, összetörve
  • egy csipet csilipehely
  • ½ csésze apróra vágott petrezselyem
  • ¼ csésze friss, reszelt sajt
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
Keverjük össze egy lábasba a vizet és a bort. Adjunk hozzá egy kis sót, és forraljuk fel.
Öntsük hozzá a tésztát, és főzzük meg a szokott módon. Ha elkészült, tegyünk félre ¼ csésze „tésztavizet".
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát és a csilipelyhet. Utána öntsük hozzá a félretett „tésztavizet".
Öntsük hozzá a tésztát is, és pároljuk pár percig.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot.
Forgassuk össze és tálaljuk melegen.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: