Miért mondják veszélyesnek a sót?

só
Vágólapra másolva!
A só megosztja az embereket. Valakinek a barátja, valakinek az ellensége, és néhányunknak fogalma sincs, melyik csoportba sorolja. Alapvetően nincs a sóval semmi baj, hiszen a szervezetünknek szüksége van a nátriumra. Ám sajnos könnyen átfordulhat a barátság, hiszen, ha rendszeresen túllépjük az ajánlott napi sóbevitel mennyiségét, kialakulhat a magas vérnyomás. A magas vérnyomás pedig agyvérzéshez, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Egy felnőttnek naponta 5 gramm sót szabadna fogyasztania, ami rendkívül kevés. Ettől persze nem szabad megijedni, hiszen számos módszert tudunk említeni, amellyel könnyedén helyettesíthetjük a sót.
Vágólapra másolva!

Mikor válik veszélyessé a só?

Mivel a késztermékeket gyakran mesterséges ízfokozókkal és túl sok sóval ízesítik, ehhez idővel hozzászokunk. Ennek az lesz a következménye,

hogy elkezdjük túlsózni ételeinket,

mert ízetlennek érezzük azokat. Nem csoda, hogy a hazai lakosság sóbevitele bőven meghaladja az ajánlott értéket.

A napi átlagos sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pékáruk, illetve a húskészítmények fogyasztásából származik Forrás: Shutterstock

Hogyan visszük be a legtöbb sót?

A 2014-es Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pékáruk, illetve a húskészítmények (felvágott, kolbász, konzerv) fogyasztásából származik nők és férfiak körében egyaránt.

Emellett a zöldségkonzervek és savanyúságok, a sajtok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak a sóbevitelhez.

Noha több alternatívával is lehet helyettesíteni a sót, érdemes a vásárlást is átgondolni a fentebb említett gondolat miatt, és otthon készíteni például a kenyeret, illetve megbízható forrásból vásárolni a felvágottakat. Most pedig nézzük meg, mely alapanyagokkal helyettesíthetjük a sót gyorsan és egyszerűen.

Egészben például pácokat, gulyásokat, őrölve leveseket, egytálételeket ízesíthetünk borssal Forrás: Zirig Árpád

3+1 módszer a só helyettesítésére

1. Bors

Ha salátát, rántottát vagy tükörtojást készítünk, automatikusan a sóért nyúlunk. Sőt, így teszünk gyakorlatilag minden alkalommal, amikor főzünk vagy sütünk. Pedig például

az előbb említett ételek is sokkal finomabbak borssal, mint sóval.

Egészben például pácokat, gulyásokat, őrölve leveseket, egytálételeket ízesíthetünk vele. De salátaönteteket, szószokat és mártásokat is.

2. Zöldfűszerek

A nyers húst és a zöldségeket sem kell túlsózni, helyette használhatunk zöldfűszereket, mint a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring, a majoranna vagy a menta.

Fűszerkeverékek esetén figyeljünk rá, hogy olyat válasszunk, amiben nincs hozzáadott só. A legjobb, ha otthon szárítjuk és készítjük ezeket is.

3. Ecet

Manapság nemcsak a fűszerek uralják a gasztronómiát, hanem a különféle ecetek is, amelyek egy kissé fanyar, savanykás ízt adnak az ételeknek. Ma már annyiféle ecet közül választhatunk, hiszen ott

van a vörös- és a fehérborecet, a balzsamecet, az almaecet és más gyümölcsecetek.

Próbáljuk ki őket, és használjuk rendszeresen a nekünk tetszőt. Mártásokhoz, tepsis zöldségekhez és húsokhoz például tökéletes.

+1 Hagyma és fokhagyma

A fűszerekhez és az ecetekhez hasonlóan ebből is van rengeteg fajta. Gondoljunk az új-, a póré-, a medve-, a metélő- vagy a vörös- és lilahagymákra, amelyek karakteressé teszik az ételeket.

A vöröshagyma elég erős, ezért ha nem akarjuk uralkodni hagyni, válasszuk a valamivel gyengébb, lilahagymát. Jó alapja lehet a tésztáknak, az egytál- és húsételeknek.