Marilyn Cornelis kutatóként rögtön a génjeinket kezdte el vizsgálni. Úgy hitte, hogy az ízgének variációi felelősek az italválasztásunkért.
A hölgy meglepetésére azonban az új Northwestern Medicine tanulmánya rávilágított arra, hogy:
az édes vagy a keserű italok választása nem az ízgének variációin alapul, hanem az adott ital pszichoaktív tulajdonságain.
Az emberek szeretik azokat az érzéseket, amelyeket a kávé és az alkohol kivált belőlük. Ezért isszák őket. Nem az íz miatt
– mondta Cornelis.
A vizsgálatban összesen 336 ezer felnőtt vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik keserű, mint a tea, a kávé, a vörösbor és a grapefruitlé, a másik pedig édes és édesített italokat kóstolt.
A kutatók megállapították, hogy a felnőttek az ital megítélése alapján választanak.
Többen nyilatkozták azt, hogy azért szeretik a kávét, mert felpörgeti őket, a sört pedig épp ellenkezőleg: ellazító hatást tulajdonítanak neki.
Összefoglalva: nem az íz az elsődleges szempont, ha italt választunk, hanem az általa kiváltott hatások és érzések.