Érzékeny a tejre? Mi segítünk!

zabtej
Vágólapra másolva!
Érzékeny a tejre, de el se tudja képzelni az életét egy nagy bögre latte nélkül? Sokakat nem érdekel, ha rosszul vannak a tejtől, mégsem képesek lemondani kedvenc tejeskávéjukról vagy nem tudják elképzelni az életüket a tejföl a joghurt és sajt nélkül. Ők azok akik megbíznak a vény nélkül kapható laktáz enzim tablettákban, és inkább bekapnak egy bogyót ha tejet tartalmazó ételt vagy italt fogyasztanak. Azonban ez hosszútávon nem megoldás.
Vágólapra másolva!

Pedig vannak tejhelyettesítő italok, amiket készen kaphatunk a boltokban, de egy kis elszántsággal akár mi magunk is készíthetünk egészséges és finom tejhelyettesítőket. Magtejek: ezek a legfinomabb tejhelyettesítő italok, készülhetnek mandulából, kesudióból, földimandulából, dióból, kókuszból akár mákból is.

Zabtej Forrás: Shutterstock

Készítése: egy liter tejhez kimérünk valamelyik olajos magból kb 50 grammot amit egy éjszakára de legalább 8 órára beáztatunk, így a fitát tartalma jelentősen csökken. A vizet leöntjük róla és egy kb 2 literes lábasba tesszük. Adunk hozzá – minden esetben kb 30 gramm sima kókuszreszeléket, lehetőleg tartósítószer menteset – picit megsózzuk édesítjük eritrittel, vagy szteviával, két evőkanál semleges ízű olajat csorgatunk hozzá, majd felöntjük 1 liter ásványvízzel vagy szűrt tisztított vízzel. A tűzhelyen felforraljuk a keveréket és fedő alatt lassú tűzön főzzük kb 10 – 15 pecig. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és ha már nem forró akkor az egészet átöntjük a turmixgépbe és alaposan le turmixoljuk. Ezután szűrjük és kinyomkodjuk belőle a növényi tejet. Legjobb textilszűrőn leszűrni és lecsepegtetni. Hűtőben 1-2 hétig is eláll, felhasználása a tejéhez hasonlóan elég sokrétű: kakaóhoz, tejturmixokhoz, kávéhoz és palacsintához is remekül használható.

Érdemes kipróbálni amikor a magvakat forró száraz serpenyőben előre megpirítjuk, ekkor karakteresebb ízvilágú kissé sötétebb színű tejeket kapunk.

Ha nem szeretnénk vele ennyit se foglalkozni akkor szerezzünk be egy tejkészítő automatát, ami remekül megkönnyíti, leegyszerűsíti a konyhai munkát, ráadásul csodás zöldség krémleveseket és lekvárokat is készíthetünk vele.

Gabonatejek: készületnek árpából, zabból, kölesből, rizsből, szinte csak a fantáziánk szab határt. Előnyük, hogy olcsóbbak a magtejeknél, viszont glutént tartalmaznak – kivéve a gluténmentes zabot és a rizst.

Forrás: Shutterstock

Hüvelyesekből is készíthetünk tejet: például babból, sárgaborsóból esetleg lencséből. Előnyük, hogy rendkívül olcsók és remekül habzanak, viszont ízélményben elég messze állnak a tejtől.
A tej érzékenyeknek nem kell lemondaniuk a tejfölről és a joghurtról sem. Mindkettő készíthető bármelyik bolti vagy házi sűrű növényi tejszínből. Kapható probiotikus tejföl és joghurt kultúra, amiből be lehet oltani a tejföl esetén a kb. 40 fokon tárolt tejszínt amibe ezúttal 1 teáskanál cukrot vagy mézet is szükséges tenni, hiszen a probiotikumnak a szaporodáshoz élelemre van szüksége. A cukrot teljes egészében elfogyasztják a probiotikumok, így az édes ízt nem fogjuk érezni. 24 óra múlva lezárt üvegedényben hűtőben két hétig is tárolható, felhasználása hasonló a tejföléhez. A joghurtot fermentálóban szokás készíteni, de ha 12 órán keresztül tudunk neki biztosítani kb. 60 fokot – pl. a sütőben – akkor megspórolhatjuk a fermentáló készülék árát.

joghurt Forrás: Shutterstock

A joghurtot is sűrű növényi tejszínekból készíthetünk a legegyszerűbben, ekkor joghurt kultúrával beoljtuk a cukrozott tejszínt alaposan megkeverjük majd kisebb adagokban üveg edényekbe kimérjük és 60 fokon 12 órát melegítjük. Ezután hűtőben 1 -2 hétig eláll, ízesíthetjük gyümölcsökkel, és magvakkal, gabonákkal.