Ásványvizet vagy csapvizet igyunk inkább?

ásványvíz vízivás vesekő
Vágólapra másolva!
A vízszükséglet kielégítetlensége a szervezet gyors legyengüléséhez és pusztulásához vezet. Amíg a teljes éhezést az ember több mint 60 napig képes elviselni, 15%-nyi vízvesztés már néhány napon belül halált okozhat. Az emberi szervezetben a víz fontos biológiai funkciója elsősorban annak köszönhető, hogy ez a folyadék kitűnő oldószer, nagyon sok szerves és szervetlen anyag oldódik benne. Egész évben egészségünk megőrzésének titka a bőséges napi 2-3 liternyi vízfogyasztás, de nyáron a hőség idején ennél is többet kellene innunk. De vajon melyik a jobb választás a csapvíz vagy a palackozott vizek?
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, hogy a leggyakrabban ellenőrzött italok közé tartozik a csapvíz. A hazai csapvíz körülbelül 50%-a származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből. A vízművek laborvizsgálatat és független mérések is megerősítik, hogy jó minőségő. Az eseti szennyezések okát nem a vízforrásban, hanem a régi vezetékrendszerben kell keresni. Magas vérnyomás és számos más betegség esetén a csapvíz fogyasztása javasolt.

Forrás: Shutterstock

Az emberi szervezetnek nincs szüksége szénsavra. Amellett, hogy puffaszt, egyes orvosi vélemények szerint károsan hat a csontképződésre. Az ásványvizek minőségét palackozáskor ellenőrzik, utána azonban már nem. Mivel az ásványvizeket nem fertőtlenítik, ezért nem tudható, hogy hónapokkal később kibontva milyen baktériumokat tartalmaz egy palack buborékmentes ásványvíz (a szénsavas ásványvízben a baktériumok nem tudnak elszaporodni).A csapvízben lévő mikroorganizmusok kiirtásához klórt használnak, amely ugyan teljesen nem illan el kitöltéskor, de maradványanyagainak mennyiségét kormányrendelettel szabályozták. Bizonyos szempontból még az európai szabályozásnál is szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a hazai ivóvíznek, amely így kis valószínűséggel okozhat megbetegedést.

víz, ásványvíz Forrás: Shutterstock

A csapvíz és az ásványvíz összehasonlításában az anyagi szempontok egyértelműen az előbbi felé billentik a mérleget. Míg a csapból engedett ivóvízért literenként alig 0,2 forintot kell fizetnünk, az ásványvizek közül a legolcsóbbakat is 30-35 forint/literes áron kínálják. Emellett az ásványvizek palackozása miatti környezeti terhelésről sem szabad megfeledkezni, mert bár a tárolásra használt PET-palackokat sokfelé gyűjtik szelektíven, újrahasznosításuk csak kis százalékban történik meg.

Bizonyos kutatások azt is vizsgálják, hogy a PET-palackokból a hosszabb tárolás során milyen mértékben szivároghatnak káros anyagok a benne tárolt ásványvízbe.

Az ásványvizek főbb összetevői a palackon szerepelnek, de nem biztos, hogy ezt a vásárlásnál figyelembe is vesszük illetve tudjuk, hogy milyen élettani hatásuk van. A magas nátrium tartalmú ásványvizet a szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülni kell. Az emberi szervezet napi nátrium szükséglete 3-10 g, ennél nagyobb rendszeres sófogyasztás a vesét és a keringési rendszert nagyon igénybe veszi.