Így juthat naponta könnyen friss zöldfűszerhez

egy konyhából sem hiányozhat, konyhai eszköz
Mozsár és törő: szuperül össze lehet törni vele a friss fűszernövényeket, vagy akár a szárított csipkebogyót, ha teát akarunk készíteni
Vágólapra másolva!
Csupán egy kihasználatlan napos kis sarok szükséges hozzá a kertben, és akár naponta szüretelheti a friss fűszernövényeit. Hogy hogyan? Segítünk!
Vágólapra másolva!

Nem kell hosszan ecsetelni, miért sokkal finomabb és erőteljesebb ízű a friss zöldfűszer a szárítottnál. Viszont arra érdemes jobban odafigyelni, hogy minden fűszernövény egyben gyógynövény is, így a frissen szedett füvekben a gyógyító hatás is sokkal koncentráltabb. Ezúttal olyan gyógy- és fűszernövényeket mutatunk be, amelyek évelők és fagytűrők, elég egyszer elültetni őket, és kevés gondozás mellett nyaranta megörvendeztetnek minket a leveleikkel. Segítségükkel mi leszünk majd a kerti sütögetések sztárjai!

Forrás: Msn.com

Évelő fűszer a zsálya, tehát elég egyszer megvenni, és időnkét visszavágni, mivel örökzöld növény, télen is díszít, tavasszal pedig illatos lila virágokkal örvendeztet meg. Levelét használhatjuk húsokhoz, paradicsomos ételekhez, de kenyérbe is süthetjük. Erőteljes íze miatt csínján bánjuk vele! Hatóanyaga segíthet a menstruációs panaszokon, szembetegségeknél vagy aranyér esetén. Teát főzve belőle a torokgyulladás remek ellenszere.

Szintén évelő zöldfűszer a metélőhagyma vagy snidling. Érdemes kiültetni a szupermarketekben kapható növényt, mert a konyhapulton sajnos elég hamar elpusztul. A kertbe kiültetve viszont tavasztól őszig folyamatosan hajtani fog. Tavasszal helyes gömb alakú lila virággal díszít, ősszel visszahúzódik és áttelel.

Bazsalikom Forrás: Halmos Mónika

Ételeinkben való felhasználási formáinak csak a fantáziánk szab határt. Gyógyhatású növény, amely étvágygerjesztő és emésztést segítő hatású, magas A- és C-vitamin-, valamint káliumtartalmú.
Szintén elég egyszer elültetni az oregánót és a kakukkfüvet, mivel mindkettő évelő és fagytűrő. A kakukkfüvet nyugodtan telepíthetjük akár díszkertbe is, hiszen apró virágai sokáig díszítenek. Az oregánó kiváló rostforrás, magas a vas-, a kálcium- és a káliumtartalma, valamint növényi ómega-3-tartalommal is rendelkezik. Teája enyhíti a felső légúti megbetegedések tüneteit, és antibakteriális hatása miatt komoly fertőzésekkel szemben is hatásos lehet. Szinte bármilyen húshoz remekül illik. A kakukkfű teája fertőtlenítő hatású és köhögéscsillapító.

Snidling, más néven metélőhagyma Forrás: Listverse

A lestyán kissé elfeledett fűszernövényünk, aminek nagy, lombos levelei akár egy méter magasra is megnőhetnek. Ősz végén visszahúzódik a talajba, hogy aztán kora tavasszal újra kihajtson. Főleg leveseinket ízesítjük vele, teája gyomorerősítő, víz- és vizelethajtó.

Fűszervajat bármikor öt perc alatt is készíthetünk, ha már van otthon bármilyen fűszernövényünk a kiskertben. Érdemes nagyobb adagot csinálni, hiszen remekül fagyasztható, így a téli időszakban is élvezhetjük a nyár intenzív ízeit.

Fűszervaj készítése: a lágy vajat habosra keverjük, és beleszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszereket (nyugodtan keverhetjük az ízeket), sózzuk és borsozzuk, végül műanyag dobozban a hűtőben formára dermesztjük (akár jégkockatartóban is). A készételekhez a tálalás pillanatában hozzáadagoljuk, ahol a hő hatására felszabadulnak az illóolajok!