Ezért használjon inkább mindig fakanalat

olasz konyha mediterrán étrend paradicsom fakanál gomba fűszer
Vágólapra másolva!
Van persze a fém, a műanyag, meg a mindenféle bevonattal felturbózott keverőkanál, de az igazi mégis a hagyományos, fából készült - ezt mondja a profi szakácsok túlnyomó többsége. Ezt használják a mai napig akár a vaj megolvasztásáról, egy étel megvekeréséről vagy a maradék felmelegítéséről legyen szó. Lássuk, hogy miért!
Vágólapra másolva!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis, mi az amitől jobb egy egyszerű fakanál, mint a boltban kapható sokféle, nagyon modern eszköz?

A szakácsok többségének egyik első érve az, hogy például a tartóssága miatt. Nézzék meg otthon a saját vagy az édesanyjuk, a nagymamájuk fakanalát! Valószínű, hogy hosszú évek, ha nem évtizedek óta használja. Kopott lehet ugyan már kissé, de meg nem válna tőle.

A fakanál erős, tartós, ráadásul - szól az újabb érv - többféle étel keverésére is alkalmas.

Egyformán tökéletesen lehet elkeverni vele egy egyszerű tésztaételt a szósszal, a rizst vagy például a polentát. Tulajdonságainak köszönhetően tehát a fakanállal könnyen elkeverhető az olyan étel is, amit egy fémkanál összetörne, ugyanakkor a keveréssel légiesséi, könnyedebbé is teszi az ételt, mondjuk egy olyan egyszerű ételt is, mint a krumplipüré. Próbálja ki, keverje fel fakanállal, sokkal könnyedebb lesz!

Forrás: Science Photo Library/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

A fakanál ugyanakkor elég erős, hogy az edény mélyét is elérjük vele, de annyira puha, hogy nem sérti fel az edény alját, ahogy az ételt sem teszi tönkre kavarás közben.

Az, hogy épen hagyja az edény alját azért is nagyon fontos, mert sokan főznek teflon bevonatú edényekben, gyakran például a rántottát, omlettet is ezekben készítik. Egy fémből készült spatula vagy kanál viszont felsértheti az ilyen edényt, az így az ételbe kerülő anyagok pedig egészségtelenek lehetnek.

Fontos, de nem elhanyagolható szempont az is, hogy

a fakanál nem hevül fel, azaz kavarás közben nem veszi át a hőt,

így nyugodtan megfoghatjuk, nem égeti meg a kezünket. Ráadásul nem is olvad meg, mint esetenként a műanyag spatulák és kanalak.

Ahogy írtuk, nem ritka, hogy valaki az édesanyja, a nagymamája fakanalát használja a ma napig. Vagy hosszú évek óta a sajátját. A fakanál tartós, de pár dologra érdemes odafigyelni, ha óvni akarjuk. Mindig kézzel mossuk el, sosem áztassuk vízbe, és ne tegyük a mosogatógépbe!