6 magas cukortartalmú élelmiszer, amelyet ajánlott elkerülni

gyümölcslé
Vágólapra másolva!
Vannak élelmiszerek, amelyekről biztosan tudjuk, hogy rengeteg cukrot tartalmaznak. Ilyenek például a csokoládék és a különböző előre csomagolt desszertek. Ám vannak olyan termékek is, amelyekkel kapcsolatban eszünkbe sem jutna, mennyi cukrot viszünk a szervezetünkbe.
Vágólapra másolva!

1. Ízesített zöld tea

Mindannyian tudjuk, hogy a zöld teának magas az antioxidáns-tartalma. Ám a szálas, természetes zöld teák helyett az ízesített fajták terjedtek el jobban. Nem csoda,

hiszen ezek rengeteg cukrot

és édesítőszert tartalmaznak, ezáltal az ízük is édesebb, finomabb. Viszont jótékony egészségügyi hatásokat aligha várhatunk tőlük.

A boltban kapható gyümölcslevek nem egyenlők a frissen készítettekkel Forrás: Shutterstock

2. Előre csomagolt gyümölcslevek

A frissen facsart levek az egészséges táplálkozás alapját képezik, hiszen energiát adnak és tele vannak C-vitaminnal.

Ezzel szemben a boltban kapható gyümölcslevek nem egyenlők a frissen készítettekkel: alacsony a rost-, az ásványianyag- és a vitamintartalmuk.

Továbbá hozzáadott cukrokat, édesítőszereket és színezőanyagokat tartalmazhatnak. Ezért mindig ajánlott jó alaposan áttanulmányozni a címkét, vagy inkább otthon készíteni a gyümölcsleveket.

3. Alacsony zsírtartalmú vagy ízesített joghurt

A házi joghurtok valóban csodát tehetnek az egészségünkkel, ám a boltban vásároltakkal érdemes körültekintően bánni. Ha véletlenül mellé nyúlunk sok felesleges cukrot vihetünk be a szervezetünkbe.

4. Salátaöntetek

A boltban vásárolt, előre csomagolt öntetekkel szintén vigyázni kell, ugyanis magas lehet a cukortartalmuk.

Két evőkanál salátaöntet akár négy gramm cukrot is tartalmazhat. Az adalékanyagokról és az ízfokozókról már ne is beszéljünk.

5. Dzsemek és lekvárok

Ezek többsége szintén tele van cukorral – némelyik olyan édes, hogy meg sem tudjuk enni, mert összetapad a szánk.

Sokkal egészségesebb, ha a lekvárt otthon készítjük el, vagy veszünk néhány szem epret, málnát, áfonyát vagy barackot, pépesítjük, és azt kenjük a kenyérre lekvár gyanánt.

6. Müzliszeletek, gabonapelyhek

A reklámoknak köszönhetően azt hihetjük, hogy a müzliszeletek az egészségünket szolgálják,

holott rengeteg cukor van bennük.

Ezt is ki lehet kerülni, ha otthon készítünk ilyen szeleteket csonthéjasokból, zabból és általunk aszalt gyümölcsökből, amelyekben csak természetes cukor van.

Na, de mit keressünk a címkén?

Amikor magát a cukrot keressük a címkén, de nem találjuk talán megnyugszunk. Nem szabad! Jusson eszünkbe, hogy a cukor számos más néven is jelen lehet az összetevők között. Ilyen a glükóz, dextróz, glükóz-fruktózszirup, fruktóz, kukoricaszirup, szacharóz, maltóz, melasz stb.