Kiveri majd a víz Jamie Oliver csiliszószától

Jamie Oliver
Vágólapra másolva!
A piacon az árusok között sétálgatva önnek is azonnal megakad a szeme a paprikákon? Olyan gyönyörűek, hogy nem tud elmenni mellettük szó nélkül, nem igaz? Különösen a piros csili hívogatja kedvesen, ember legyen a talpán, aki ellent tud állni szirénhangjának. Még fogalma sincs róla, mit kezd ennyi csilivel, de egyszer csak arra eszmél, hogy jól bevásárolt belőle. Ismerős helyzet. Izzasztó lesz, de nem hagyja kárba menni: készítsen belőle csiliszószt!
Vágólapra másolva!

Jamie Oliver csiliszósza nem egy villámgyors recept alapján készül, ám megér minden fáradozást. Szerinte a csilivel a hagymán és a paradicsomon túl az alma harmonizál igazán.

Így az ő szószának titkos hozzávalója az almalé.

A csiliszósz annyira sokoldalú, hogy rendkívül sok mindenhez felhasználhatja: készíthet belőle mártást, megbolondíthatja vele a paradicsomos tészta alapját, a pörkölteket vagy kedvenc levesét, vagy belemárthatja a nachost.

Bárhogy is: izzasztó lesz!

Forrás: Shutterstock

Csiliszósz

Hozzávalók:

  • 12 darab csili
  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 kiskanál csilipor
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 darab paradicsom
  • 150 ml almaborecet
  • 250 ml almalé

Elkészítés:
Tegye a csiliket a konyhai aprítógépbe – egészben vagy kimagozva ízlés szerint.
Tegye hozzá a félbevágott hagymát, a fokhagymát, a sót. Aprítsa fel.
Egy serpenyőben melegítse fel az olajat, majd adja hozzá a csilis keveréket.
Adja hozzá a csiliport, és jól keverje össze.
Azután adja hozzá a cukrot is, és újra dolgozza össze a keveréket.
Főzze lassú tűzön 10 percig.
Aprítsa fel a paradicsomot, és öntse a keverékhez az almaborecettel és az almalével együtt.
Forralja fel, azután főzze lassú tűzön 20 percig folyamatos keverés mellett.
Öntse a keveréket egy turmixgépe, és turmixolja össze.
Tegye a szószt befőttes üvegekbe vagy csatos palackokba.