Tudja, mi a csórékolbász?

mics
Vágólapra másolva!
Az erdélyi magyarok által helyenként csórékolbászként is emlegetett, többféle darálthúsból gyúrt, fűszeres rostonsült-különlegesség elengedhetetlen tartozéka Romániában a piknikezésnek, amire általában az első és legfontosabb alkalom a május elseje.
Vágólapra másolva!

Romániában évente általában 20-25 ezer tonna miccshús fogy el, és ebből mintegy 440 millió miccset sütnek meg az országban: lakosonként több mint húszat.

A mic szó kicsit jelent románul, a mici (magyar fonetikus átírással miccs) ennek a többesszáma. Forrás: Táfelspicc

A miccshús 5-10%-át exportálják, alapvetően olyan országokba – Olaszország, Spanyolország, Nagy Britannia –, ahova jelentős számban telepedtek ki román vendégmunkások. A húsipari szövetség szerint az afrikai sertéspestis terjedése és az uniós óvintézkedések a miccshús kivitelét is hátrányosan érintették, emiatt az utóbbi évben a kivitel stagnált, sőt némiképp visszaesett.

A legtöbben a sertés- és marhahúskeveréket kedvelik, de az eredetileg elterjedt birka- és marhahúskeverékből készült miccs is népszerű.

Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) öt évvel ezelőtt elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is használhatnak szódabikarbónát és kármint. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.

A Hotnews felidézte, hogy a hagyomány szerint a miccs a bukaresti óvárosi Lordache vendéglőből indult hódító útjára, amikor egy este a vendégeknek annyi sültkolbászt kellett készíteni, hogy kifogytak a kolbászbélből.

A tulajdonosnak az az ötlete támadt, hogy az előkészített, megfűszerezett darálthúst kolbász alakúra nyújtva, kisebb adagokban süti meg a rostélyon.

Az ételt a vendéglő egyik törzsvendége, Nicolae Orasanu újságíró keresztelte el: a mic szó kicsit jelent románul, a mici (magyar fonetikus átírással miccs) ennek a többesszáma.

A miccs receptjéért lapozzon tovább!