Utálja a salátát? Egye így, és biztosan megszereti

Vágólapra másolva!
A friss saláták megosztják az embereket: vannak, akik szívesen fogyasztják, míg mások csak eltűrik. Persze olyanok is akadnak, akiknek eszükbe sem lenne salátát enni, holott így számos enzimet, vitamint és ásványi anyagot vonnak meg maguktól. A nyers zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás alappilére – akkor is, ha utálja őket. Na, de hogyan lehet ehető salátát készíteni egészségtelen, bolti öntetek nélkül? Valójában minden ezen az egy trükkön múlik: a feltéten.
Vágólapra másolva!

Ha meghallja a saláta szót, általában egy nagy tál salátából, káposztából, répából, paradicsomból és paprikából álló tálat képzel maga elé? Lehet, hogy igen. És talán eszébe sem jut, hogy

ennél azért jóval többet is kihozhat

ebből az unalmasnak tűnő ételből. Íme 9 hozzávaló, amellyel végre ehető, sőt finom lesz a saláta.

Ne feledkezzen meg se a lágy, se a kemény sajtokról, amelyek szintén jól passzolnak egy friss salátatálhoz Forrás: Shutterstock

Diófélék

A diófélék szintén az egészséges táplálkozás részei, ezért kézenfekvő a felhasználásuk. A legjobb, ha nyers vagy enyhén pirított, ám hozzáadott fűszert és sót nem tartalmazó fajtákat választ.

A mandula például elképesztően jól harmonizál a krutonnal, amelyet általában a cézár salátákhoz szoktak adni, és fokhagymás, olívaolajas kenyérkockát jelent. Ettől függetlenül bármelyik salátához felhasználhatja.

Ne csak a dióra vagy a mogyoróra gondoljon, jusson eszébe a pisztácia is!

Magvak

Függetlenül attól, hogy nyers vagy pörkölt magvakról van szó, elképesztő tápanyaglöketet adhatnak egy tál salátának.

A kender- és a tökmag például kiváló fehérjeforrás.

Illetve a tökmagban található vitaminok és ásványi anyagok terápiás tulajdonságokkal bírnak: enyhítik a szorongást. A napraforgómag pedig antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag.

Olívabogyó

Tökéletes salátakiegészítő – már ha szereti az ember. Jól kihozza az ételek ízét, és tele van egészséges zsírokkal.

Avokádó

Amennyiben egészséges, krémes salátafeltétre vágyik, készítsen guacamolét. Sőt, még néhány szelet avokádóval is megspékelheti azt a salátát!

Telítetlen zsírok, rostok, kálium, valamint az A- és a K-vitamin gazdag forrása.

A füstölt lazac vagy a szardínia Ómega-3 zsírsavban gazdag. Mellesleg: ínycsiklandó vele a saláta Forrás: Shutterstock

Bab és más hüvelyesek

Kiegészítheti a fehérjebevitelt hüvelyesek hozzáadásával. Ráadásul plusz pont, hogy így a saláta sem lesz olyan csupasz.

Főtt tojás

Sokaknak nem jut eszébe a főtt tojás, ha salátáról van szó. Pedig milyen jó párost alkotnak! A tojás egy elképesztően egészséges és tápláló alapanyag:

15 különböző vitamin és ásványi anyag van benne.

Tenger gyümölcsei

A füstölt lazac vagy a szardínia Ómega-3 zsírsavban gazdag. Mellesleg: ínycsiklandó vele a saláta.

Kutatások szerint a halak rendszeres fogyasztása támogatja a szív és az agy egészséges működését.

A saláták ízét és tápanyagtartalmát garnélarák vagy homár hozzáadásával is növelheti.

Sajt

Ne feledkezzen meg se a lágy, se a kemény sajtokról: cheddar, gouda, parmezán, mozzarella, feta, ricotta, a választék igen széles.

Aszalt gyümölcsök

Az édesszájúaknak evidens, hogy nem hiányozhat az édes íz a salátából. Az aszalt gyümölcsök, mint az áfonya, a sárgabarack, a mangó és a mazsola csodálatos salátafeltétek.