Főzelékek, szószok sűrítése tej- és gluténmentesen

szósz
Vágólapra másolva!
Ha szóba jön a sűrítés, akkor rögtön a liszt vagy a tejszín jut az eszünkbe. Persze ezekkel az alternatívákkal nincs is semmi baj egészen addig, amíg valaki tej- vagy gluténmentes diétára nem kényszerül. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel és hogyan sűrítsük be a szószokat és a főzelékeket? Íme 6 alternatíva a liszt és a tejszín helyettesítésére.
Vágólapra másolva!

Egy tejmentes diétában szóba jöhet a liszt, a gluténmentes diétában pedig a tejtermékek, ha sűrítésről van szó. Na, de mi van akkor, ha mindkettő tiltólistás?

Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő a liszttel való sűrítés gluténmentes alternatívája. Fontos, hogy a keményítőt mindig hideg folyadékban, vízben vagy növényi tejben keverjük el, mert melegben összecsomósodik.

Az arányok: annyi folyadékra van szükség, amennyi keményítőre. Vagyis ha egy evőkanál keményítőt kér a recept, akkor azt egy evőkanál folyadékban oldjunk fel.

Ezután vegyünk ki egy kanállal a sűríteni kívánt szószból vagy főzelékből, és jól keverjük el a keményítővel. Ezt utána öntsük az edénybe, és keverjük addig az egészet, amíg jól besűrűsödik.

A tojássárgája csodákat tesz a krémes mártásokkal Forrás: Shutterstock

Paradicsompaszta vagy kókuszpaszta

A levesek és szószok sűrítéséhez a legjobb, ha a paradicsompasztát a főzés kezdetén adjuk hozzá.

Tökéletes választás továbbá pörköltekhez is,

ám mivel a paradicsom íze visszaköszön az elkészült fogásban, nem ajánlatos a „tejes" mártásokhoz. Azok esetén válasszunk inkább a kókuszpasztát.

Tojássárgája

A tojássárgája csodákat tesz a krémes mártásokkal. Verjük fel a tojást egy lábasban, lassan keverjük hozzá a forró mártás egy részét, majd öntsük a keveréket az edénybe, a többi mártáshoz. Jól dolgozzuk össze, keverjük, amíg besűrűsödik.

Zöldségpüré

A keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a tök vagy a zeller, nagyon jó sűrítőszerek. Különösen akkor, miután pépesítették őket. Egyszerűen főzzük meg a zöldségeket, utána tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük. Keverjük bele a mártásba, és voilá!

A krémlevesek sűrítéséhez sem kell tejszín. Használjunk kevesebb folyadékot, és több zöldséget az elkészítéséhez.

A borsóból, babból és karalábéból készült főzelékeket ajánlatos önmagukkal sűríteni. Vagyis: pépesítsük botmixerrel a zöldség ¼ részét, és keverjük össze a főzelékkel.

Nyílgyökérliszt

Amennyiben habarást akarunk készíteni, a kukoricakeményítő mellett használhatunk nyílgyökérlisztet is. Alacsony a szénhidráttartalma, ám jóval drágább, mint a kukorica- vagy a burgonyakeményítő.

A tejtermékek helyett pedig használhatunk növényi tejet vagy főzőkrémet, amely egy tejmentes diétában is fogyasztható.

Arra azonban figyeljünk, hogy inkább ízesítetlen rizstejet használjunk, hiszen sok növényi tejnek, mint például a kókusznak, erős aromája van.

Rizsliszt

Ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis rántások készítéséhez is kiváló: könnyű megpirítani az olajon, nem csomósodik össze, mint például a keményítő.

Sűrítéskor ugyanúgy 1:1 arányban használjuk, mint a keményítőket vagy a hagyományos búzalisztet.

Először keverjük krémes állagúra hideg vízben, és utána adjuk hozzá a mártásunkhoz vagy főzelékünkhöz.