Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - aranyszabályok és bevált praktikák

húsvéti sonka füstölt
Vágólapra másolva!
A húsvéti menü igen gazdag és sokszínű, de a lényeg mégiscsak a sonka: milyen a füstölése, mennyirajta a zsír, lehet-e szeletelni, vagy a penge érintésére atomjaira hullik? Adunk néhány tippet, hogyaz ünnepi menü sztárja a lehető legjobban sikerüljön!
Vágólapra másolva!

Ha megvásárolta a nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben kell főzni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és1 babérlevelet.

Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A
tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatja vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdje el főzni. A sonkát tálalásig hagyja a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedje le.

EXTRA TIPP:

Ha esetleg elfelejtette beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzze meg!

Öt aranyszabály a főzéshez:

1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedje le róla!

2. Mindig akkora fazékban főzze meg, amelyben teljesen ellepi a víz!

3. Ne tegye kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már
könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!

5. A levében hagyja kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hidegen, melegen

Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is
fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthet például sonkakrémet vagy
felhasználhatja sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.

Mire jó a sonkalé?

Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, ezért érdemes eltenni. A sonkalé felhasználásig a fagyasztóban is tárolható.

Húsvéti recepteket itt talál, továbbá mindent, ami húsvét, itt érdemes keresni.