Ön tudja, mit neveznek a kínaiak boldog diófélének?

pisztácia
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a perzsák a pisztáciát mosolygós diófélének, a kínaiak pedig boldog diófélének is szokták hívni? Hiszen, amikor megérik, a csonthéja megnyílik, és olyan hatást kelt, mintha mosolyogna. Vagy azt, hogy mértékletes fogyasztással elősegítheti a fogyást és javíthatja a vércukorszintet? És ez még nem minden! A Pistacia vera fa magja egy igazi bajnok: koleszterincsökkentő, antioxidánsokban gazdag és védi a szemet. Kell ennél több?
Vágólapra másolva!

A pisztácia tele van antioxidánsokkal, rostokkal és fehérjékkel, emellett egyszeresen telítetlen zsírsavakban és olajokban gazdag. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak

nem rakódnak le a vérerek falaira, nem halmozódnak fel, könnyen elégnek.

A benne található antioxidánsok, mint a például a fitoszterolok – amelyeknek ráadásul koleszterinszint-csökkentő hatásuk van –, a xantofillek és a gamma-tokoferolok – a már létező szabad gyökökkel veszik fel a harcot – rákellenes, öregedés- és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak.

A pisztácia fokozza a teltségérzetet, és csökkenti az étvágyat Forrás: Shutterstock

Egyéb vitaminok és ásványi anyagok: réz, mangán, foszfor, kálium – 28 g pisztáciában több kálium van, mint egy fél banánban –, tiamin, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin is van benne. A szervezetnek B6-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően szabályozza a vércukorszintet, az A-vitamin, a vassal, a foszforral és az izoflafonoidokkal karöltve pedig az idegrendszert erősíti.

Emellett a rostoknak, a fehérjéknek és a zsíroknak köszönhetően fokozza a teltségérzetet, és csökkenti az étvágyat.

Növeli a jó koleszterinszintet, ezáltal csökkenti a rosszat; ez utóbbi a fő bűnös a szívbetegségek kialakulásáért. Mivel szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ha mindez még nem lenne elég, fokozza a bélben lévő hasznos baktériumok számát.

A benne lévő luteinnek és zeaxantinnak köszönhetően pedig még a szem egészségéhez is hozzájárul:

többek között csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, valamint az öregedéssel járó látásromlást.

Egészségügyi tulajdonságait a legjobban a mértékletes fogyasztással tudja kihasználni: egyszerre 28 grammnál ne egyen többet.

Adja hozzá salátákhoz, a granolához, a zöldséges reggelikhez, készítsen belőle pestót vagy szendvicskrémet, esetleg valamilyen desszertet. Jól harmonizál a dióval, a mangóval, a gyömbérrel és a fahéjjal. Mielőtt beépítené az étrendjébe, mindenképp konzultáljon orvosával. Gyomor és bélrendszeri panaszok esetén, mint a puffadás, hasmenés stb. nem ajánlott túlzott fogyasztása.