Ezt egye, ha zsírt akar égetni

Pisztácia
Vágólapra másolva!
Milyen alapanyagokból áll a tökéletes étrend? Olyanokból, amelyek növelik a teltségérzetet, és csökkentik az étkezések között jelentkező farkaséhséget. Még jobb, ha közben segítik az anyagcserét és égetik a zsírt is. Íme, négy olyan élelmiszer, amely minden felsorolt kritériumnak megfelel.
Vágólapra másolva!

Bogyós gyümölcsök

Mint például a fekete áfonya, a málna és az eper. Antioxidánsokban, tápanyagokban és rostokban gazdagok, mindemellett alacsony a kalóriatartalmuk.

A rostok lehetnek vízben oldódók (például a pektin) és vízben oldhatatlanok (például a cellulóz).

A vízben oldódó rostokat az emésztőenzimek csak részben, vagy egyáltalán nem emésztik meg. Így felszívják a vizet, majd megduzzadnak, és megkötnek egyes tápanyagokat, mint a glükóz, illetve a koleszterint és az epesavat is – lassabban és sokkal kevesebb szívódik fel belőle.

Egy átlagos felnőttnek napi 20-25 gramm rostot kellene bevinnie Forrás: Shutterstock

Az oldhatatlan rostok pedig csupán áthaladnak az emésztőrendszeren. Jelenlétük azért jó nekünk, mert a gyomorban foglalják a helyet, így csökkentik az étvágyat, és fokozzák a teltségérzetet. Ezért fogyasztásuk különösen ajánlott fogyókúrázóknak.

Vízben nem oldódó rost van a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben, a korpában, a sárgarépában és az uborkában.

Vízben oldódó rost van az almában, a zabban, a csonthéjasokban, a borsóban, a babban és a puha húsú gyümölcsökben.

Továbbá kutatások kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő flavonoidoknak nevezett vegyületek fokozzák a testzsírégetést elősegítő hormon termelését. Fogyaszthatjuk önmagukban, hozzáadhatjuk a reggeli zabkásához vagy chiapudinghoz.

Tojás

A tojás tökéletes választás – főleg reggelire –, ha biztosítani akarjuk a szükséges tápanyagokat és energiát a napra, ám plusz kalóriát nem akarunk bevinni. Egy tojás 6 gramm fehérjét, és csak 70 kalóriát tartalmaz.

Kutatások kimutatták, hogy minél több fehérjét fogyasztunk reggel, annál kevésbé érezzük magunkat éhesnek a nap hátralevő részében.

Mindemellett a magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel, mint amilyen a tojás is, több kalóriát tudunk elégetni. Ennek az az oka, hogy a szervezet több energiát (kalóriát) fordít a fehérjék megemésztésére és hasznosítására, mint például a szénhidrátokéra vagy a zsírokéra. Ezt hívják az élelmiszerek termikus hatásának.

Zöld és oolong tea

A bennük lévő koffeinnek és katekineknek köszönhetően fokozzák az anyagcserét. Emellett elősegítik a zsírégetést, antioxidánsokban gazdagok és nincs bennük kalória

– kivéve akkor, ha teleszórjuk cukorral vagy mézzel.

Továbbá javítják az emésztést, és segítik a zsírok lebontását. Ezért érdemes a legtöbb étkezést egy csésze zöld vagy oolong teával kezdeni.

Pisztácia

Sok fehérjét és kevés kalóriát tartalmaz, ám a vásárlásnál figyelni kell rá, hogy ne a túlsózott, kibontott fajtát válasszuk.

Ha minden egyes darabot meg kell törnünk, magunkat lassítjuk le, és így biztosan nem eszünk túl sokat belőle.

Persze a zsírégető alapanyagok fogyasztása mellett elengedhetetlen a mozgás is. Ha rendszeresen edzünk, és egyre inkább növeljük az intenzitást, idővel azt vesszük észre, hogy lecsökkent a nadrágméret.