Ezen a héten minden a champagne-ról szól majd

Vágólapra másolva!
Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Vágólapra másolva!

A királyok és hercegek borának is nevezett champagne-t szerencsére egyre többször bontjuk meg mi magyarok is, nem csak akkor, amikor valamit ünneplünk – és pláne nem csak szilveszterkor. A buborékos ital népszerűsége évről évre nő, egy olyan példát állítva a szakma elé, amit az egész világ próbál lemásolni, több-kevesebb sikerrel.

Jön az első Winelovers Champagne Week

Április 22-28 között minden a champagne körül forog a Winelovers és Borkollégium csapatánál. A két vadonatúj, szuper-prémium Winelovers kóstoló mellett kedvezményes champagne-vásárlási lehetőség biztosít a webshopban, míg a Borkollégium vadonatúj, 8 alkalmas mester-szintű champagne tanfolyamára is kedvezőbb árakon iratkozhatnak be az érdeklődők. És ha még több ismeretre szomjaznának a champagne-kedvelők, a Borászportál Bormagazin szórakoztató kvíz-cunamival készül erre a hétre.

Az április 25-i Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség az ötcsillagos InterContinental Budapestben. A legdrágább tétel a Krug Vintage 2004 lesz, de biztosan kibontják például a Cristal Brut 2008, Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rose 2006 tételét is.

Forrás: Winelovers

Az igazi champagne-fanatikusok pedig két mesterkurzuson (Prestige Cuvée és Rosé Champagne) mélyülhetnek el a csillogó ital rejtelmeiben, mégpedig Márkus György, a világszerte elismert Champagne-szakértő segítségével.

Az április 26-i Winelovers Vintage Champagne Dinner eseményre szintén a csodálatos dunai panorámával rendelkező luxushotel egy lakosztályában kerül sor. Ezen a különleges champagne vacsorán 6 mesterfogás és 7 évjáratos champagne találkozására kerül sor, a mennyei fogásokat Gullner Gergő, az InterContinental Budapest sztárséfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában. Ha ez mind nem lenne elég, a kóstolt italokról is kaphatunk bővebb tájékoztatást, mégpedig egy hazai pezsgőszakértő segítségével.

A 8 alkalmas, összesen 32 órás Borkollégium Champagne Master tanfolyamon csupa olyan témát érintenek, ami által a pezsgőrajongók a legmagasabb szintű tudásra tesznek szert. A Champagne Week keretében csak ezen a héten 10% kedvezménnyel iratkozhatnak be a kurzusokra.

Egy ital, ami a termőhely nevét viseli, és Forma-1 sincs nélküle

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, itt a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne" szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Forrás: Daan Kloeg Photography/Daan Kloeg Photography

A 34 ezer hektáros borvidéken évi 320 millió üveg champagne születik, amihez az évszázados tradíciók értelmében kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőket használhatnak. Míg korábban az első két szőlőfajta uralkodott a házasításokban, az utóbbi években inkább az elegánsabb, komplexebb bort adó pinot noir került előtérbe, mivel egyre több champagne ház törekszik a kimagasló minőségre a mennyiséggel szemben. Mellesleg a Forma1-es versenyeken kizárólag magnum palackos (1,5 literes) champagne-ok pukkanhatnak a győzelmet méltató pezsgőlocsoláskor, korábban például a Mumm, ma már a Carbon pezsgőház által támogatva.

A pezsgő alapbora tehát lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs), illetve a fenti kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noir). Emellett megkülönböztetjük a Vintage, azaz évjáratos, és a Non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja, vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben.

A peszgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az elképesztően összetett és végtelenül precíz folyamatoknak köszönhetően nem véletlen, hogy az úgynevezett tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Nikolay N. Antonov

Minden illik hozzá

A champagne egy igazi jolly joker a gasztronómiában, hiszen az aperitiftől kezdve egy komplett menüsoron át tud méltó társa lenni bármely fogásnak, az osztrigától a szarvashúsig. Ezért sem véletlen, hogy ma már számos borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, hiszen hatalmas mozgásterünk van. A pezsgő emellett textúrát is kíván, tehát az az étel, amelyben a ropogósság dominál, biztosan illeni fog a pezsgéshez.

+ Egy kis champagne történelem

Sokan Dom Pérignon-t tartják a tradicionális pezsgőkészítés feltalálójának, és bár valóban sokat tett a módszer kialakítása érdekében, nem egyedül övé a dicsőség. A bencés szerzetes ugyanis a 17. század végén fejtette ki a borkultúra szempontjából gyümölcsöző tevékenységét, miközben a délnyugat-francia Limoux-ban azonban már 1531 óta készítenek második erjesztéstől buborékokkal gazdagított borokat. Mindazonáltal nem vitathatóak el érdemei például az alapborok házasítása, a préselés finomítása és a palackozás terén. Mindemellett meg kell emlékeznünk Madame Clicquot érdemeiről is, akit a rázóállvány feltalálása mellett az első évjáratos és rozé champagne megalkotásáért is tisztelhetünk.