Íme 14 ehető virág a kertből

2019.04.09. 12:01

Virágot enni igazán izgalmas dolog, garantáltan feldob bármilyen megszokott vagy unalomig készített ételt. Ez a hóbort mindössze húsz éve született Ázsiában. Európába azok a szakácsok hozták be, akik munkájukból adódóan bejárták a világot. Március és október között számos olyan virág nyílik, amellyel igazi gasztronómiai csodákat készíthetünk otthonunkban.

Van azonban néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Az egyik szabály: csak olyan virágot szedjünk le, amelynek fajtájában teljesen biztosak vagyunk. Hiába szépek és színesek,

okozhatnak kellemetlen tüneteket, ha nem az ehető fajtákat fogyasztjuk.

Amennyiben biztosra akarunk menni, érdemes áttanulmányozni a szakkönyveket vagy szakember segítségét kérni.

Virágporra érzékeny személyeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásukForrás: Front Roe

Ahogy a gyümölcsök és a gyógynövények esetében, itt is figyelni kell arra, hogy

ne szedjünk út mellett növő vagy permetezett virágokat.

A legjobb, ha a magunk által termesztett fajtákat választjuk, vagy azokat, amelyeket direkt erre a célra szüreteltek. Tehát semmiképp se a virágkereskedőtől vegyük, mert azok vegyi anyagokkal kezeltek.

Sőt, virágporra érzékeny személyeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk.

Akkor érdemes leszedni a virágot, amikor ereje teljében van. Sem a bimbó, sem a hervadó szirmok nem jók. Felhasználás előtt mindenképp tisztítsuk meg jó alaposan. Nedves papírtörlőbe csavarva, légmentesen zárt üvegedényben legfeljebb egy hétig őrizhetjük meg frissességüket.

Az akácvirág lehet saláták alapanyaga, de belekeverhetjük a desszertek tésztájába isForrás: Shutterstock

Akácvirág

Május közepétől vagy június elejétől virágzik. Tökéletes választás saláták alapanyagaként, de belekeverhetjük a desszertek tésztájába is. Mézzel és akár önmagában fogyasztva is finom. Azonban legyünk körültekintőek és óvatosak,

hiszen a magja mérgező.

Gyermekláncfű

Áprilistól szeptemberig szüretelhető. A gyermekláncfű virága saláták és desszertek hozzávalója, de akár panírba forgatva is kiránthatjuk. Friss, zsenge leveleit is fogyaszthatjuk.

Kapor

Ehető továbbá a kapor sárga virága is, amely cukorbetegeknek különösen ajánlott. Elsősorban savanyúságok alapanyagaként használjuk.

A körömvirág természetes színezék, hiszen virága sárgára festi az ételtForrás: Shutterstock

Körömvirág

Megemlíthetjük továbbá a körömvirágot, amely májustól októberig virágzik, és a nyári salátákban, valamint a pitetésztában egyaránt megállja a helyét. De akár díszítésként is használhatjuk.

Természetes színezőanyagként is funkcionál, hiszen sárgára festi az ételt. Íze fűszeres, enyhén borsos.

Borágó

A borágóból is gyakran készítenek salátát, emellett a mártások és a főzelékek ízesítője is lehet. Júliustól augusztusig virágzik.

Jázmin

Jázminból készülhet tea, fagylalt, lekvár, de akár a desszertjeinket is ízesíthetjük vele. Tavasszal és kora nyáron virágzik.

Az ibolya íze lágy és édesForrás: Chestnut School of Herbal Medicine

Ibolya

Az ibolya íze lágy és édes, salátákhoz és desszertekhez is kiváló, de akár fagylalt vagy lekvár is készülhet belőle.

Áprilistól május végéig virágzik.

Cukkini és tökvirág

A tökvirágot és a cukkini virágát ki lehet rántani, levest lehet belőle főzni, de akár díszítőelemként is használhatjuk. Íze finom édes.

Bodzavirág

Május végétől egészen júliusig virágzik. Kiváló szörp és fagylalt készülhet belőle, de a desszerteket is jól feldobja. Sőt, akár ki is ránthatjuk.

Fontos: a növény gyökerei és megvastagodott szárai súlyos gyomorproblémákat okozhatnak!

Jó barátságot ápol az eperrel, így az epres süteményekkel is. Hozzáadhatjuk pezsgőkhöz, fröccsökhöz vagy limonádékhoz. Édes íze és fűszeres illata miatt hamar megkedvelhetjük.

Kandírozott rózsaszirmokForrás: Leite's Culinaria

Rózsa

Már a rómaiak is előszeretettel használták a rózsaszirmot, mint édességet és gyógyszert, illetve szívesen készítettek belőle illóolajat is.

Mi limonádékhoz, rózsavízhez, fagylaltokhoz és díszítéshez használhatjuk.

Amennyiben kandírozott rózsaszirmot készítenénk, verjünk habosra 1 tojásfehérjét, áztassuk meg benne a megtisztított rózsaszirmokat, majd forgassuk meg porcukorban. Tegyük egy rácsra, és várjuk meg, míg megszáradnak.

Kerti szegfű

A kerti szegfű szirmai édesek, leginkább gyümölcsös desszertek ízesítésére használják. Krémeket, tortákat és dzsemeket is lehet belőle készíteni, de akár kandírozva is fogyaszthatjuk.

Levendula

Virágzása június első hetében kezdődik. A levendula azért különleges, mert édes íze az édes és a sós ételekhez egyaránt passzol. Készülhet belőle szörp, tea, méz, mártás, lekvár vagy fagylalt.

Kiszárítva akár fűszerként is használható. Nyugtató és emésztést javító hatása is van.

Büdöske

Tavasztól késő őszig virágzik. Tökéletes saláták vagy köretek ízesítésére: keverjük rizzsel vagy főtt krumplival. Remek kiegészítője továbbá a sült húsoknak és a leveseknek is.

Általában a sáfrány helyettesítésére használják.

Kamilla

Bizonyos helyeken már április végétől, más országrészeken azonban csak júniusban virágzik. Kamillából sem csak tea készülhet, hiszen édeskés íze tökéletes kiegészítője a desszerteknek is.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: