Tényleg lehetnek rémálmaink bizonyos ételektől?

rémálom
Vágólapra másolva!
Az álmok témájával a mai napig is sok kutató és orvos foglalkozik, és úgy tűnik, végre sikerült megválaszolniuk egy nagyon fontos kérdést: okozhatnak-e rémálmokat bizonyos élelmiszerek?
Vágólapra másolva!

Noha az álomkutatás végre eredményeket produkált, az orvosok még mindig nem mernek biztosat kijelenteni: több olyan vizsgálatra lesz szükség, amely az ételek és az álmok közötti kapcsolatot keresi.

Az azonban tény, hogy néhány szakértői értékelés azt mutatja, hogy az élelmiszerek valamilyen szinten hatással vannak álmaink minőségére.

Egy 2015-ben, a Frontiers in Psychology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint 400 egyetemi hallgatóval készítettek ilyen jellegű kutatást, akik lefekvés előtt nehéz ételeket ettek. 17,8%-uk nyilatkozta azt, hogy az étel hatással volt álmaikra.

Akik közvetlenül elalvás előtt fogyasztottak tejterméket, „bizarr” vagy „zavaró” álmokat tapasztaltak Forrás: Shutterstock

Érdekes, hogy a leginkább rémálmokat hozó ételek a tejtermékek voltak. Úgy tűnt, hogy azok, akik közvetlenül elalvás előtt fogyasztottak tejterméket, „bizarr” vagy „zavaró” álmokat tapasztaltak.

Mindezek mellett a brit Cheese Board elvégzett egy saját vizsgálatot, és megállapította, hogy különböző sajtok fogyasztása különböző álmokat hoz – nem feltétlenül rémálmokat.

Például azok közül, akik cheddar sajtot fogyasztottak többen álmodtak kedvenc hírességeikről. Emellett azok, akik Cheshire sajtot (egyfajta kemény sajt) fogyasztottak, nyugodtan, álmok nélkül aludtak. A tanulmány szerzői azt feltételezték, hogy ezek a hatások a sajtokban lévő triptofán vegyület mennyiségéhez köthetőek.

Minél több az aminosav a sajtban, annál élénkebbek lesznek az álmok.

Ettől függetlenül az alvásszakértők nincsenek meggyőzve. Azt állítják, hogy a sajt- és a tejfogyasztás azért okozhatott olykor zavaró, olykor különös álmokat a résztvevőknél, mert laktózérzékenységtől szenvedtek. Szerintük valójában a tünetek váltották ki náluk a nyughatatlan éjszakát.

Sőt, a szakemberek azt állítják, hogy a stressz is hatással van az alvás és az álmok minőségére – ebben az esetben azonban inkább közvetve. A stressz ugyanis károsan befolyásolja az emésztést, az ételek felszívódását. Ez okozhat gyomorbántalmakat, amely szintén álmatlansághoz vezethet.

A kutatók így összegezték a tapasztalatokat: bizonyos élelmiszerek érzékenységet válthatnak ki, amely befolyásolhatja az alvásminőséget.

Az álmokra leginkább az ébrenlét során tapasztaltak vannak hatással, na meg persze az, amit hiszünk. Ha úgy gondoljuk, hogy bizonyos élelmiszerek rémálmot fognak kiváltani, akkor nagy valószínűséggel így is lesz.