Tudja, hogy hazánkban melyik a leggyakoribb ételérzékenység?

glutén
Vágólapra másolva!
Mi a mentes táplálkozás? Magyarországon melyik a leggyakoribb ételérzékenység? Honnan szerezhetjük be a mentes termékeket? Többek között ezekre a kérdésekre adják meg a választ a Csak a Mentes alapítói és szakértői.
Vágólapra másolva!

Noha a mentes táplálkozás már a divatirányzatok közé is begyűrűzött, ez elsősorban nem divat, hanem egészségügyi kihívás. Többek között azért okoz nehézséget,

mert egyáltalán nem könnyű kiigazodni a sok információ és tévhit között.

Szerencsére azonban a kutatásoknak és a vizsgálati módszerek fejlődésének köszönhetően egyre több ételallergiát és -érzékenységet lehet már beazonosítani.

Hazánkban például a leggyakoribb a tej- és a gluténérzékenység.

A diagnózis után komoly nehézség és pánik elindulni ezen az úton. Van, akinek életre szóló diétát kell tartania, és van, akinek ez „csak" egy hosszabb időszakot jelent az életéből. Egy valami azonban biztos:

mindenki bizonytalan az elején.

Mindenkiben óriási kérdőjelek vannak azzal kapcsolatban, hogy mit egyen és hol szerezze be a mentes termékeket.

Mindenmentes az az élelmiszer, ami egyáltalán nem tartalmaz allergén anyagokat Forrás: Shutterstock

Mit nevezünk mentesnek?

„Minden olyan terméket, alapanyagot, ami valamilyen allergén anyagtól mentes. A 2014. december 13-án hatályba lépett, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet előírja,

– mondja Herczeg Andrea, a Csak a Mentes kezdeményezés alapítója.

– teszi hozzá Köves Zoltán, a NoGlu glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászda vezetője.

Forrás: Csak a mentes

Melyek ezek az ellergének?

Az első a glutént tartalmazó gabonafélék, vagyis a búza, a rozs, az árpa, a zab illetve a hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:

  • búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is;
  • búzából készült maltodextrin;
  • árpából készült glükózszirup;
  • alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

A következő a földimogyoró és a belőle készült termékek, majd a diófélék, azaz a mandula, a mogyoró, a dió, a kesudió, a pekándió, a brazil dió, a pisztácia, a makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek. Kivéve az alkoholpárlatok készítéséhez használt csonthéjasok és a belőle készült termékek.

Ezt követik a zeller, a mustár, a tojás és a belőlük készült termékek, valamint a tej és az abból készült termékek – beleértve a laktózt is. Kivéve: alkoholpárlatok készítéséhez használt tejsavó, lakit.

A tej után következik a szezámmag, a hal, a rákfélék és a belőlük készült termékek. Kivéve: a vitaminok vagy a karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv; a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.

Az utolsó sorban a puhatestűek vannak, mellette a szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:

  • teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
  • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
  • szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
  • szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.

Végül pedig a kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben, illetve a csillagfürt és a belőle készült termékek.

Hol találunk mentes termékeket?

A nagyobb áruházakban, webshopokban és természetesen a bioboltokban is számos mentes terméket találhatunk már.

És akkor még nem beszéltünk az erre szakosodott vásárokról.

Például a Csak a Mentes Tavaszi Vásárt április 13. és 14. között tartják a Dürer Rendezvényházban. További információkért látogasson el az esemény Facebook-oldalára.