Ízletes és tápláló a fakéreg

Vágólapra másolva!
A fakéregevés olyan dolognak hangzik, amit csak egyetlen helyzetben tennénk: ha túl kellene élnünk, és nem lenne más út. Meglepő módon azonban léteznek olyan helyek, ahol a kéregevés szinte hagyomány. Így van ez New York Adirondack nevű régiójában és számos skandináv kultúrában. Nemcsak azért fogyasztják az emberek, mert ízletes, hanem mert tápláló is.
Vágólapra másolva!

Az ehető kéreg nem a száraz, külső rész a fa törzsén, hanem a belső kéreg a durva külső alatt. Ez a belső rész puha, enyhén édes és tápanyagban gazdag – legalábbis a kéregevők szerint.

Tudni kell továbbá, hogy ez az a rész, amelyen keresztül a víz és az ásványi anyagok a gyökerekből az ágakba és a levelekbe jutnak.

Azok, akik már régóta fogyasztják, pontosan tudják, hogyan kell betakarítaniuk anélkül, hogy megölnék a fát. Hiszen ha kivágnak egy belső részt, akkor onnantól kezdve

sem a víz, sem a tápanyagok nem jutnak el a levelekbe és az ágakba.

Arról nem is beszélve, hogy ha megsérül a fa, nagyobb az esély a betegségek kialakulására.

Forrás: Mother Earth News

Hogyan fejtik le a kérget?

A legbiztonságosabb módja a kéregbetakarításnak, ha a lehullott faágak kérgét fogyasztják. Miután egy ág letörik a fáról, lassan elkezd kiszáradni, és onnantól már nem lesz ízletes.

Ám, ha vihar után 2-3 héten belül találnak frissen letört ágakat, mintha kincsre leltek volna.

A betakarítást zsebkéssel végzik. Levágják a kérget hosszabb csíkokban, majd eltávolítják a száraz részt, és csak a belsőt fogyasztják.

Mire kell figyelni?

Egyáltalán nem mindegy, milyen fát szemelnek ki. Nagyon fontos, hogy csak egészségeseket válasszanak, hiszen, ha

egy fa fertőzést vagy betegséget kap, akkor már nem szabad megenni.

Mivel ezek a népek már pontosan tudják, milyen jelekre kell figyelniük, nem okoz nekik problémát – nem úgy, mint egy avatatlan szemnek.

Mely fáknak van ehető kérgük?

Az egyik ilyen a nyírfa, amely a nyírfafélék családjának a névadója. A másik a hársfa, a vörös szil és a fenyő. Fontos tudni, hogy nem minden fás növénynek ehető a kérge.

Ezért amerikában és a skandináv népeknél is fontos szabályokat kell betartani e tekintetben.

Az első például: ha kétségei vannak afelől, hogy az adott fának ehető-e a kérge, akkor nem szabad hozzányúlni. Ugyanis vannak olyan fafajok, amelyeknek a virágai vagy a gyümölcsei ehetők, azonban a kérge mérgező.

Hogyan használják fel?

Megsütik, önmagukban megeszik, lisztet készítenek belőle, vagy tésztaként használják fel. Ez utóbbi esetben vékony csíkokra vágják, vízben felforralják, majd mártással tálalják.

Szavazzon!

Ön enne fakérget?