Robbantak a tanninok az ország legnagyobb borversenyén

CBA borverseny 2019 március 13-án CBA borverseny 2019 március 13-án
CBA borverseny 2019 március 13-án
Vágólapra másolva!
Csattannak a megízlelt kortyok, roppannak az ízeket elsimító falatok, tapadnak a tanninok és robbannak a gyümölcsök. Szinte harapni lehet a borok illatát, óriási a zúgás, megy a sustorgás, a nevetés, a felkiáltás. Ezek alapján mondhatnánk, hogy az életet ünneplik valahol, és közel is járunk az igazsághoz: a Budapesttől nem messzi Alsónémediben több mint 100 borász gyűlt össze szerte az országból azért, hogy eldöntsék, milyen borokat láthatnak majd viszont a borrajongók a CBA-k polcain. A Príma Borversenyen jártunk.
Vágólapra másolva!

Egy konferenciateremben vagyunk, szemlátomást izgalmas, színes elegye gyűlt össze fiatalnak és idősnek. Izgatottan megy a szakmázás, elmélkedés a savakról, eleganciáról, kisebb vita zajlik, nagy röhögések közepette. Mondjuk érthető az izgalom:

a jelenlévők vak kóstolással értékelik, így pedig tulajdonképpen eldöntik azt, hogy az asztalokon lévő több mint 800 tételből melyek kerülhetnek majd a boltok polcaira.

Magyarul azt, hogy a teremben ülők borai közül mit árul majd a CBA. Ami azért - tegyük csak hozzá - nem egy kis lánc, szóval pénzben jól látható tétje van ennek az összejövetelnek. 13. alkalommal tesznek már így - másodjára Príma Borverseny név alatt.

13. alkalommal mérettettek meg a kereskedelmi forgalomban kapható borok Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nagyon sokan összejöttek, és rögtön el is indították az ország legnagyobb borversenyét is egyben, bár az igazság az, hogy az eredmény nem nyilvános. Egyszerűen azért, mert a CBA nem szeretné befolyásolni, kvázi "megmondani" a vevőinek, hogy mely borokat érdemes megvásárolni. Ezt szeretnék mindenki saját ízlésére bízni. Elvileg olyan nagyot nem hibázhat az egyszeri vásárló, hiszen a végül eléjük kerülő 3-400 tétel mindegyike csak olyan lehet, amely 80-nál is több pontot szerez a 100-ból.

A pontokat pedig nem akárkik adják: az ország legmenőbb borászai.

Van közöttük olyan, aki már szinte élő legenda, vagy inkább intézmény, van borceleb, tisztes borász, fiatal és idős, és határon túli is (ezen a ponton el kell gyengülni, és meg kell említeni, hogy ő Balla Géza, aki amúgy valami csodát művel Aradtól nem messze. Ezt igazolhatja az, ha beleillatoznak egy pohár Balla-borba, vagy mondjuk az, hogy tavaly ő kapta az "Év Bortermelője Magyarországon" elismerést).

Balla Géza, az "Év Bortermelője" is ott volt a Prímán Fotó: Szabó Gábor - Origo

A verseny sajátossága, hogy nem a közvetlenül hordókból nyert és sokat cirógatott borokat kóstolták az összegyűlt szakemberek, hanem a kereskedelembe kerülő, palackos borokat.

Amit majd aztán elfogyaszt ön is, én is, bárki, aki Prímában vásárol.

Az, hogy a verseny komoly érdeklődése tart számot, egyrészt a résztvevők magas számával is alátámasztható, másrészt pedig az évről évre növekvő érdeklődéssel: idén a borászatok ötöde először képviselteti magát a palackjaival.

Az érzékszervi teszten legalább 80 pontot kellett gyűjtenie egy bornak ahhoz, hogy bekerüljön a szortimentbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogy azért még jobban ki legyen gömbölyítve a rendezvény, így elismeréseket is átadtak a tavalyi év legjobbjainak különböző kategóriákban.

Balla Gézát például alaposan elhalmozzák elismerésekkel mostanában, innen sem távozott plakett nélkül.

Mások mellett díjazták még a bájos címkéi miatt (is) kedvelt Bodri Pincészetet, akik az Év Bormárkája lettek, de hirdettek például Év Felfedezettjét is - ezt a Kancellár vívta ki magának. Mindenki mosolyog, de alapvetően az egész olyan, mintha valami földöntúli helyen lennénk, mondjuk ez egybecseng azzal az elképzelésemmel, hogy borász csak jó ember lehet.

Frittmann János illatoz éppen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy azt már említettük: eredményhirdetés nincs. Pontosabban:

nyilvános nincs.

Egy hónap múlva azonban kiderül a kereskedelmi láncban sürgő-forgó sommelier-k számára, hogy mely borokat érdemes a nagyérdemű elé bocsátani, illetve a partnerek felé ajánlani. Annyi már bizonyos, hogy egyre gyümölcsösebb, lágyabb borok hódítanak már egy ideje. Ez a trend most sem látszik megtörni, illetve ne felejtsük el azt sem, hogy tavaly egészen jól alakult a termés is, szóval hatványozottan figyelemre méltó tételekkel kell számolni.

Egy hónap, és kiderül, hogy mi kerül a polcokra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyébként kell is az egy hónap: nem kis munka ugyanis összegezni több mint 100 borász véleményét több mint 800 borról. Ha azonban megvan az eredmény, akkor onnan kezdve már csak a boros elit által ajánlott legjobb borokat hörpinthetjük a CBA polcairól.