Feltörekvőben a velencei borkultúra az Etyek-Budai borvidéken

Velence bor
A Velence kollekció tagjai
Vágólapra másolva!
Nemrég új idegenforgalmi tájékoztató táblákat tettek ki a Velencei-tó körüli közutak bevezető szakaszaira. A táblák az Etyek-Budai borvidék déli hegyközségének területeit jelölik. Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Az ökológiai adottságai révén minőségi borok készülnek ezen a területen, melyek közül ötöt egy izgalmas Velence-koncepcióba csomagolva ismerhetünk meg.
Vágólapra másolva!

"Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű. A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc" - mondta Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.

Az agárdi borbirtokon tett látogatásunk során maga Dobos Ferenc mutatta be a jó ivású borokat. A kóstolón nagyon kellemes meglepetést szerzett az Irsai Olivér, amely újabban rendkívül népszerű, illatos bor, de sokszor az illata elnyomja az ízét. Itt viszont kiderült, hogy ez a bor egyszerre lehet illatos és zamatos is.

A Velence kollekció tagjai, a vidrával a középpontban Forrás: Ital Magyarorsszág Kft.

Nagyon jó benyomást szereztünk a Velence márkanév alatti öt borból álló kollekcióról is. Ez a már említett Irsai Olivér mellett a következőket tartalmazza: Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée, közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is.

Az Irsai Olivér a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett. A Cserszegi Fűszeres illatjegyeit tekintve hasonló az Irsaihoz, egyfajta reduktív ízvilág jellemzi. Üde savakkal és jó savgerinccel rendelkező bor. A Zöld Veltelinit jelentős terméskorlátozó technikával termelik a 25 éves szőlőterületen, ám a mennyiséget kárpótolja a kiemelkedő minőség. A magas ásványianyag-tartalom mellett egy intenzív, izgalmas ízvilág jellemzi.

Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke Forrás: KOMIVES ANDRAS/Komives Andras

A Velence Cuvée egy zamatos, testes és értékes bor, melyben a déli részről származó Chardonnay és a Nadap községi Rajnai Rizling harmonikus ötvözetet képez. A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50%-át a Kékfrankos, 25-25%-át pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevő a szép, lazacos színárnyalatáért felel.

A játékos címkéken a térség egyik ritka, de híres állata, a vidra jelöli a borok területi összetartozását.