Franciás ételeket kóstolna? Ezekben az éttermekben megteheti

Vágólapra másolva!
Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, amelynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést.
Vágólapra másolva!

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is – emlékeztetett a Gout de France/Good France csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Pascale Andréani elmondása szerint március 21-én és az azt követő napokban

a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak.

Forrás: Baraka Budapest Facebook

Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a „jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira – hangsúlyozta a diplomata.

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre.

A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.

Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában,

Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek – árulta el.

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.

Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket.

Jerome Szkuta felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rozékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.