Ha ezt tapasztalja, gyanakodjon gluténérzékenységre

reflux gyomorsav éjszakai evés
A refluxot kezelni nehéz, jobb megelőzni
Vágólapra másolva!
A glutén egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál. Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. Sokaknak fogalmuk sincs, melyek ezek, ami probléma. Főleg, mivel ez nem egy olyan betegség, amelyet gyógyszerrel kordában lehet tartani. Itt csak a szigorú diéta működik. Na, de honnan ismerhetjük fel a gluténérzékenységet? Mely vizsgálatokra érdemes elmennünk? Hogyan állítsuk össze a napi étrendet? Erről beszélgettünk Kiss Monával, speciális gasztrobloggerrel, táplálkozási tanácsadóval és íróval, aki maga is több allergiától szenved immár hét éve.
Vágólapra másolva!

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk gluténérzékenységre?

A gluténérzékenységnek számos jele van. A leggyakoribbak és talán a legismertebbek a vashiányos vérszegénység, a puffadás, a hasmenés, a hasfájás, de emellett ízületi és bőrproblémákkal is járhat. Gyakori tünetei továbbá a hajhullás és a betöredezett körmök, de esetenként akár depresszió is kialakulhat.

Arról nem is beszélve, hogy egy gyulladt bélrendszer felszívódási zavarokat is okozhat: nem szívódnak fel a vitaminok és az ásványi anyagok, amely miatt a testünk és az immunrendszerünk legyengülhet. Ennek az az oka, hogy

a sejtjeink nem kapják meg a szükséges tápanyagokat.

Emiatt érezhetjük, hogy csökken a teljesítő- és a koncentrációs képességünk.

Ez gyógyszerekkel nem gyógyítható, életfogytig tartó gluténmentes étrend szükséges, amit szigorúan be kell tartani Forrás: Shutterstock

Sokszor csak bizonyos okok miatt keresik a betegséget, pedig én úgy gondolom, hogy ha valaki vér- vagy vasszegény,

akkor első körben cöliákiavizsgálat lenne szükséges.

Egy kezeletlen cöliákia nőknél akár meddőséget is okozhat.

Mi a különbség a gluténérzékenység és a gabonaallergia között?

A gluténérzékenység egy veleszületett autoimmun betegség. Ez gyógyszerekkel nem gyógyítható, életfogytig tartó gluténmentes étrend szükséges, amit szigorúan be kell tartani,

hiszen egy-egy diétahiba – azon kívül, hogy súlyos fájdalmakat is okozhat – újra beindítja az autoimmun-folyamatot, és többéves diétát tud tönkretenni.

A gabonaallergia egy tág fogalom: a különböző gabonákra való allergiát jelenti. Ebben az esetben tudni kell, hogy melyik okozza a problémát. Ha például a búza, akkor semmi olyat nem fogyaszthat, ami búzából vagy annak származékaiból készült. Tüneteiben mutat némi hasonlóságot a gluténérzékenységgel, mint például a hányás vagy a hasmenés.

A gluténérzékeny megeheti a gluténmentes búzakeményítős kenyeret, de a búzaallergiás nem Forrás: Shutterstock

A gluténérzékeny megeheti a gluténmentes, búzakeményítős kenyeret, de a búzaallergiás nem. Míg a gluténérzékenység, cöliákia egy autoimmun betegség, a gabonaallergiában az immunrendszernek van szerepe.

Noha az allergia kivizsgálása történhet vérvétellel és bőrteszttel, az is előfordulhat, hogy csak elvonás és visszaterhelés alapján állapítható meg a betegség.

Mi kerül tiltólistára az egyik, illetve a másik esetben?

A gluténérzékenyeknél tiltólistás a búza, a rozs, az árpa és a zab. Zabból csak garantáltan gluténmenteset (tehát ami jelölve van) lehet fogyasztani,

de vannak, akik arra is reagálnak.

A gabonaallergiánál az a gabona kerül tiltólistára, amire az allergiát kimutatták.

Mondják, hogy jellemzően a gluténmentes termékeknek magas a glikémiás indexe, ezért gyakran párosul a gluténhez cukorbetegség is. Ez igaz?

A gluténérzékenységnek számos társbetegsége van. Társulhat a cukorbetegséggel vagy a tejallergiával, de akár egy pajzsmirigybetegséggel is.

Tény és való, hogy a kész lisztkeverékek szénhidráttartalma szinte megegyezik a búzalisztével. Ahogy az is, hogy ezek gyorsfelszivódásúak.

De léteznek mar nagyon jó lisztkeverékek, amelyek vagy szénhidrátcsökkentettetek, vagy lassú felszívódásiak. Tehát egy

jól összeállított gluténmentes diéta mellett nem feltétlenül lesz valakit cukorbeteg.

Nem kell mindig pékárut enni, illetve ahogy a mondás tartja: a mérték az érték. Ha sütit kivanunk, együnk..., de ne 10 szelettel, csak 1-gyel – hisz holnap is van nap.

Könnyen összeállítható egy megfelelő étrend Forrás: Shutterstock

Sokaknak probléma, hogy mit egyenek. Be tudna mutatni egy gluténmentes mintaétrendet?

Mivel már számos alternatíva közül válogathatunk, így könnyen összeállítható egy megfelelő étrend. Emellett több étel is elkészíthető mentes változatban, csak a fantáziánk szabhat határt. Íme néhány példa.

Reggeli: 1 szelet mentes kenyér, humusz, retek, uborka, saláta.

Tízórai: lehet a kedvenc süteményünkből egy szelettel, vagy alma pár szem keksszel.

Ebed: sütőben sült zöldségek (édesburgonya, répa, cékla, zeller), zöldségfasírttal, vagy aki húst fogyaszt, annak hússal készült fasírttal.

Uzsonna: joghurt vagy a kedvenc pudingunk.

Vacsora: egy jó nagy adag saláta grillzöldségekkel vagy grillcsirkével.

Aki gluténérzékenységre vagy gabonaallergiára gyanakszik, hogyan tudja megbízhatóan kivizsgáltatni?

Mindenképpen gasztroenterológián vagy allergológián. Mind a két esetben van vérvizsgálat, illetve gluténérzékenység esetén tükrözés, vagyis biopszia. Hiteles diagnózist csak ezek tudnak felállítani.