Utálja a zöldségeket? Próbálja ki ezt helyettük!

csíra
Vágólapra másolva!
Noha manapság egyre növekszik az egészséges táplálkozás iránti igény, a vágy már sokkal régebb óta ott szunnyad az emberekben. Az Egyesült Államokban az 1970-es években kezdték el népszerűsíteni a növényi csírák fogyasztását, amelyek hozzájárulnak a vitalitáshoz és az egészséghez – sokkal jobban, mint hinnénk. Amikor a magot elültetik, és elkezd kihajtani, a tápanyagok nagy mennyiségben vannak jelen a csírában. Tehát ideje a hajtásokra nem átmenetként tekinteni a mag és az érett zöldség között, hanem vitamin- és ásványianyag-bombaként. Mert valóban az.
Vágólapra másolva!

Mellettük szól továbbá, hogy könnyen beszerezhetők, még könnyebben „elkészíthetők", és mivel

koncentráltan vannak benne jelen a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék és az aminosavak, kis mennyiség elfogyasztása is elég belőle.

Ez jó hír azoknak, akik egyébként nem szeretik a zöldségeket, ezért nem is szívesen fogyasztják őket. Holott a bennük lévő tápanyagok elengedhetetlenek.

Koncentráltan vannak benne jelen a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék és az aminosavak Forrás: Shutterstock

Hogyan csíráztassunk?

Már lehet kapni speciális, csíráztató edényeket, de még ez sem feltétlenül szükséges hozzá. Sokkal fontosabb, hogy milyen magokat választunk:

csak csíráztatásra szánt fajtákat vegyünk, és messzire kerüljük el a vegyszerrel kezelteket.

Keresgéljünk a gabonafélék, mint a búza-, árpa-, rozs-, zab- vagy rizsmagok, a hüvelyesek, mint a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse, illetve az egyéb növények, mint a retek, a mustár vagy a brokkoli között.

Érdemes folyóvízben átmosni a magokat, majd 12 órára beáztatni langyos, tiszta vízbe.

Ha letelt az idő, öntsük le a vizet magokról, mossuk át őket még kétszer, és tegyük egy befőttesüvegbe, majd egy meleg és világos helyre. A következő nap, ha van rajta víz, öntsük le, azután engedjünk rá csak annyit, hogy a magok nedvesek maradjanak. Tegyük ugyanezt a negyedik és az ötödik napon is.

A hatodik napon pedig már fogyaszthatjuk a csírákat.

Másfél hétig állnak el a hűtőben. Amennyiben kellemetlen szagúnak érezzük, vagy penész jelenik meg rajta, azonnal dobjuk ki.

Hogyan fogyasszuk?

Beletehetjük például a szendvicsekbe, fogyaszthatjuk avokádós pirítóssal vagy salátákhoz keverve. Amennyiben nem szeretjük a csírák ízét, érdemes salátaöntetet és fűszereket is használni.

Sőt, akár a kedvenc levesünkbe is beletehetjük őket. Például brokkolikrémleves brokkolihajtásokkal.

De akár a turmixunkhoz is hozzáadhatjuk, esetleg belekeverhetjük a házi humuszba. Emellett ugyanúgy fogyaszthatjuk köretként húsételek vagy tészták mellé, mint a salátákat. Legyünk kreatívak!