Éttermi minőség a konyhában kezdő szakácsként

Vágólapra másolva!
Könnyű és ízletes. Ez a csirke piccata. A hangzásból már sejthetjük, hogy egy olasz ételről van szó, ami azért jó hír egy kezdő szakácsnak, mert két dolog jellemzi a legtöbb olasz ételt: egyszerűek és elképesztően finomak. Olaszországban általában borjúhússal készítik, de létezik csirkés és halas változata is. Az i-re a pontot pedig a citromos, vajas mártás teszi fel.
Vágólapra másolva!

Ha azt hitte, hogy már nem tudjuk fokozni az érveket, amik a piccata mellett szólnak, tévedett. Miért jó még ez a fogás?

Azért, mert nemcsak egyszerű, hanem gyorsan meg is van.

Így, ha épp rohanásban vagyunk, vagy nagyon éhesek a gyerekek, esetleg néhány barátunk jelentette be, hogy hamarosan vendégségbe érkeznek hozzánk, egy valami mentheti meg az estét: a piccata.

Ó, és még egy piros pont ennek a fogásnak: elkészítése igazi sikerélmény egy kezdő szakácsoknak, hiszen mindössze 20 perc alatt varázsolhat éttermi minőségű fogást az asztalra.

Ennek a receptnek is – mint mindennek – számos elkészítési módja létezik. Az azonban biztos, hogy a fogás titka a vékonyra szeletelt hús és a vajas mártás.

Forrás: Delicious Meets Healthy

Csirke piccata

Hozzávalók a csirkéhez:

  • 2 nagy csirkemell, vízszintesen félbe vágva
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ csésze liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 csésze száraz fehérbor
  • ¼ csésze kapribogyó
  • 1-2 citrom, megmosva, felszeletelve
  • 5 evőkanál vaj
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem és reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:
Miután vízszintesen félbevágta a csirkemellett, és még mindig nem elég vékony, érdemes kiklopfolni.
Sózza, borsozza, majd forgassa meg a lisztben.
Melegítse fel az olívaolajat és a vajat egy serpenyőben, azután süsse meg a csirkét – mindkét oldalát 2-3 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
A mártás elkészítéséhez tegye az 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, és pirítsa meg rajta a mogyoróhagymát.
Adja hozzá a fokhagymát, és pirítsa 30-60 másodpercig.
Adja hozzá a fehérbort, a citromszeleteket és a kapribogyót. 2-3 perc múlva öntse hozzá a vajat is. Sózza, borsozza.
Tegye a csirkeszeleteket a serpenyőbe, és forgassa meg a mártásban, vagy tálalja külön, és később öntse rá a mártást – ahogy önnek tetszik.
Tálalja friss petrezselyemmel és sajttal megszórva.