Tudta, hogy ez történik a testével, ha nem iszik elég vizet?

víz
Vágólapra másolva!
Országos kutatásban vizsgálták a hazai fogyasztók folyadékbevitellel kapcsolatos szokásait és ismereteit. Az eredmények ellentmondásosak: bár a megkérdezettek közel kétharmada odafigyel napi folyadékfogyasztására, felük pedig tisztában van az ajánlott folyadékbeviteli mennyiségekkel, a mindennapok során a többség a szükségesnél kevesebbet iszik. Na, de mi történik a testünkkel, ha nem viszünk be elég folyadékot? Mennyi az ajánlott beviteli mennyiség? Hogyan tegyük a napi rutinunk részévé a folyadékpótlást?
Vágólapra másolva!

Életünk legfontosabb eleme a víz – ez szinte már egy unalomig ismételt frázis, mégis az egészséges táplálkozás, illetve az élet alapja. Íme néhány példa, amely a fontosságát szemlélteti:

a víz a sejtek elsődleges építőeleme, segít szabályozni a belső testhőmérsékletet, erősíti az izmokat és hidratálja a bőrt.

Tehát a dehidratáció rövid távon dekoncentráltsághoz és fáradékonyság vezet, hosszabb távon viszont komolyabb következményei is lehetnek: kiszáradt bőr, elégtelen veseműködés, sőt,

negatív hatással van a gyomorra, a bélrendszerre és a szívműködésre egyaránt.

Továbbá, amikor nincs elég folyadék a szervezetünkben, a vérünk sűrűbb lesz, ezáltal növekszik a pulzus és a vérnyomás is. Ennek ellenére mégsem iszunk eleget.

Életünk legfontosabb eleme a víz Forrás: Shutterstock

Mennyit isznak a magyarok?

Tízből hat felnőtt – saját megítélése szerint – odafigyel a napi folyadékbevitelére, és csupán a válaszadók tizede nem törődik ezzel. E téren a nemek között nincs különbség, ám az életkor előrehaladtával nő a tudatosság, ami ráadásul a településmérettel is összefüggésben van.

Ez azt jelenti, hogy míg az 50 éven felüliek 65%-a figyel oda a folyadékfogyasztására, addig a 18-29 éves korosztályban, valamint a községekben és falvakban kisebbségben van a tudatosak tábora.

A felmérésből világossá vált az is, hogy milyen praktikákat vetnek be a legtöbben azért, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A folyadékbevitelre figyelők közel fele

mindig hord magánál valamilyen innivalót,

vagy kiteszi azt szem elé, a válaszadók több mint harmada pedig munkahelyére (is) visz magával.

Az emberi test víztartalma életkor szerint Forrás: Shutterstock

Na, de mennyi az annyi?

A felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk. Nemek szerinti bontásban e téren a nők bizonyultak tájékozottabbnak.

A többség mégis kevesebbet iszik az ajánlottnál:

összességében átlagosan napi körülbelül 2 liter folyadékot fogyasztanak a megkérdezettek; a férfiak 2,2, a nők 1,8 litert. A válaszadó nők fele, a férfiak negyede ráadásul legfeljebb 1,5 litert iszik naponta.

Mindezzel összhangban van a megkérdezettek folyadékbevitelének saját megítélése is: a válaszadók fele véli úgy, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyaszt.

– tanácsolja Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

A többség kevesebbet iszik az ajánlottnál Forrás: Coca-Cola Magyarország

Mit mond még a szakember?

A szükségesnél kisebb folyadékfogyasztás részben azzal magyarázható, hogy nem tartjuk számon a bevitt mennyiséget.

Tízből mindössze csak egy ember számolja, hogy mennyit iszik,

okostelefonos alkalmazás segítségével pedig csak a válaszadók 1%-a próbálja követni folyadékfogyasztását.

– mondja Szűcs Zsuzsanna.

A szervezetünkbe kerülő víz mintegy 70%-át italokból, 30%-át ételekből szerezzük Forrás: Shutterstock

Mi köze mindehhez a táplálkozásnak?

A folyadékbevitel során az ételeinknek is fontos szerep jut, és ez viszonylag közismert is. A válaszadók több mint kétharmada tudja,

hogy a szervezetünkbe kerülő víz mintegy 70%-át italokból, 30%-át ételekből szerezzük.

A fővárosban élők és a felsőfokú végzettségűek vannak leginkább tisztában ezzel, viszont nincs érdemi különbség a nők és férfiak vélekedése között.

– teszi hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Ezért mindennap együnk zöldségféléket, gyümölcsöket, ezzel nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat viszünk be, hanem vizet is.

Ahhoz, hogy a napi rutinunk részévé váljon a folyadékfogyasztás: étkezések előtt, után és étkezések közben igyunk meg egy pohár innivalót. Munka és tanulás közben is legyen a kezünk ügyében víz.