Rossz a kedve? Egye ezt, hogy jobb legyen

diéta, saláta
Vágólapra másolva!
Ha hosszú és fáradt napunk volt a munkahelyen, nehéz kicsattanó örömmel tekinteni az estére. Szerencsére könnyen javíthatunk a hangulatunkon. Na nem gyorsétellel és energiaitallal, hanem néhány egészségesebb alternatívával. Íme pár tápanyagban gazdag alapanyag, amely hozzájárul a jókedvhez.
Vágólapra másolva!

Egy maroknyi mandula annyi fehérjét tartalmaz, amennyire éppen szükségünk van ahhoz, hogy energikusnak érezzük magunkat. Mellette réz, magnézium, mangán, foszfor, B2-vitamin és E-vitamin is van benne.

Forrás: Shutterstock

A banán B6-vitamin-tartalma megakadályozza a kognitív hanyatlást. Egyetlen banán a napi rostszükséglet legalább 12%-át biztosítja – így javítva az emésztést. Az étcsokoládé pedig tele van antioxidánsokkal, amelyek növelik a szerotoninszintet.

A szerotonint örömhormonnak is szokták hívni. A B5- és a B6-vitamin egyaránt segítik a szerotonin termelődését.

A túróban fehérje és triptofán található. Ezt az esszenciális aminosavat a hangulatjavítással hozták összefüggésbe.

Ha alvásproblémákkal küzdünk, érdemes vacsora után megenni 28 gramm pisztáciát.

Magnézium-, fehérje- és B6-vitamin-tartalmának köszönhetően jobbat alhatunk. Egy kielégítő pihenést követően pedig jobb hangulattal, kipihenten indul a reggel.

A spenót vasban gazdag, amely szintén hozzájárul a kicsattanó energiához, míg az édesburgonyában a már említett B6-vitamin van.

A vörösbor endorfint termel – akárcsak a simogatás –, amelyet boldogsághormonként is gyakran emlegetnek.

Ezért nyúlunk szívesen édességhez, például csokoládéhoz, ha rossz a kedvünk. Ugyanis ezek is közismert boldogságforrások.